Return to site

X-Factor: Linnets virkelighed vs. Blachmans visioner

Det er ingen hemmelighed at jeg er stor X-Factor fan. Meget stor.

Jeg tror endda mine venner er lidt overbærende med mig hvad min interesse angår.

Nuvel.

Der er X-Factor i TV og den store kamp er som sædvanlig mellem dommerne. Heldigvis formår formatet endnu engang at gøre sig selv samfundsrelevant, eller som Blachman ville sige, ’formatet transcenderer sig selv’.

I år er den helt store battle mellem Anne Linnet og Thomas Blachman. En ganske uventet strid. Anne Linnet har jo lavet fantastiske numre og Blachman har vist sig cool gennem årtier.

Men pludselig clasher de sammen med hver deres sangere. Anne Linnet vil have at hendes bands er forberedte på virkeligheden (læs: pladebranchen, industrien, massernes flygtige behov for idoler, etc.), mens Blachman vil have visioner (læs: nye oplevelser der skaber en ny virkelighed for masserne).

Det er jo et interessant setup. Det er en interessant konflikt. Ikke bare i et, lad os nu være ærlige, i udgangspunktet ordinært TV-show, men som to vidt forskellige tilgange til at leve i verden. Skal man tilpasse sig verden eller skal man ændre den?

Jeg tror det er en konflikt mangen en iværksætter/selvstændig har stået overfor.

Skal man, i overlevelsens tjeneste, gå på kompromis med sit formål som oprindelig var årssagen til at man forvandlede sin interesse og sit virke til en virksomhed? Eller skal man go-all-in, lave præcis dét man synes er Det Rigtige og være helt ligeglad med hvordan omverdenen omkring én er indrettet, og så må det briste eller bære?

Stiller man det sådan op, så ér det faktisk et reelt dilemma. Et økonomisk og eksistentialistisk et af slagsen.

Men ser man nærmere på det, og dykker dybt ned i sig selv, så ved man godt at det er en falsk opstilling. Linnet antager at der findes en statisk virkelighed med nogle evigt gældende regler. Det gør der ikke.

I stedet findes en hastig, HASTIG, foranderlig verden som vi alle, med vores udviklede sanser og hjerner, er designet til at tage del i. Og den verden udvikles ikke på sigt af personer som vil tilpasse sig verden af i går for at score billige points i dag. Den drives af folk som tør tage chancer, bryde med konformiteten, udfordre status quo, skabe ny adfærd og udvide bevidstheder.

Men Blachman har jo aldrig vundet, vil du sige. Ikke konkurrencen, nej. Men han er en vigtig grund, måske den vigtigste grund, til at du (ja, også dig Wasteland-fan) og jeg sidder og ser det fredag efter fredag. Blachman er den længstsiddende dommer i showet af en afgørende årsag: han minder os om, at vi kan udvide vores bevidsthed. Og netop i vores udførelse af denne evne i vores dagligdag, når TVet er slukket, kan vi forfølge vores formål, hvad end vi føler det må være, og ændre ved vores verden som vi har lyst til.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly