Return to site

Sommerlæsning på ødegården - - og videnskabsfolk

Det er for mig efterhånden en tradition at tage op om sommeren i nogle uger i Småland til ødegården, som jeg sammen med 16 andre er med til at drive.

Sidste sommer læste jeg heroppe, mellem maling og le-brændenælle-slåning (jo, Bonderøven har ikke levet forgæves), en bog om myrer og mennesker som sociale væsener. - Som jeg bloggede omsidste sommer. Forrige sommer blev jeg heroppe ramt af den hele store åbenbaring og skrev New Nordic Manifest på bloggen, som senere er blevet udgivet.

I år får jeg læst Peter Høegs nye bog. Den er meget god. For nu at sige det direkte med fire ord.

Den handler om en videnskabskvinde som har en særlig evne: hun fremmaner oprigtighed blandt sine medmennesker i sit nærvær.

I bogen kommer Peter Høeg ind på kvantefysik, eksperimentalfysik, Schrödingers ligning, Lorenz forkortelsen, ekspansionsventiler, Einstein og meget mere, som nævnes en passant i det som jo mest af alt er en krimi.

Og man tænker stille imens man læser: Hvor bliver videnskabsmænd og -kvinders dejlige liv i virkeligheden alt for lidt hyldet og ønsket, ja begæret, af os dødelige chefer og medarbejdere i 'den virkelige verden'.

Et liv, deres, som er fyldt med en konstant afprøvning af egen nysgerrighed. Indtil et gennembrud, blandt de bedste, opstår og de kan, forskerne, leve et liv i rigdom og respekt.

Høegs roman mindede mig om det distingverede liv blandt dygtige forskere, som æres med æresboliger og villaer i Nordsjælland, gæstebesøg fra hele verden, egne laboratorier og hele institutter. Et liv hvor champagne og viden (modsat champagne og penge) går op i en højere enhed.

Jeg så for nylig en dokumentar om Niels Bohr. Hvad der betog mig, var dén internationale kultur blandt de allerklogeste på deres område (i det her tilfælde fysikken), som Niels Bohr blev en del af. Og hvordan han gik fra at være en ung, perifer deltager til at være centrum, sammen med Einstein, om videnudvidelsen af atom- og kvantefysik; viden de fleste i dag stadig (og selv Bohr og Einstein på deres tid) ikke forstår.

Men dén internationale kultur blandt videnskabsfolk... Dén misunder jeg dem, de gode forskere. Og det andægtige og vise liv, et gennembrud for en enkel forsker kan skabe.

Og man tænker: Hvorfor ønsker flere af os ikke et sådant liv? Et liv der drives af radikal afprøvning af nysgerrigheden hver evig eneste dag? - Som tilmed kan skabe et liv i overflod?

Høeg minder i bogen om de laboratorier som virksomhedsbedrifter har skabt. Som Carlsbergs fysiologiske og kemiske laboratorier som lå på Gamle Carlsberg Vej i tresserne.

Og man tænker: måske skulle man skabe sit eget laboratorium eller institut i sin virksomhed?

- - -

 

Peter Høegs roman:

http://www.saxo.com/dk/effekten-af-susan_peter-hoeeg_haeftet_9788763832649

 

Niels Bohr dokumentar:

Ikke længere tilgængelig på DR.dk desværre.

- - -

Relaterede indlæg fra jeres ydmyge blogger:

Om myrer, hjernen og verdens udvikling ("Sommerlæsning, myrer, hjernen og verdens udvikling"):

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2045/sommerlaesning_myrer_hjernen_og_verdens_udvikling.html

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly