Return to site

 

New Nordic - et manifest.

Snart sagt alle – fra Wall Street Journal til New York Times – prøver at definere hvad ”New Nordic” betyder. Nu er det på tide at nogle individer fra New Nordic-regionen tager pennen i egen hånd og selv begynder at definere tankegangen og tilgangsmåden, New Nordic:

*1. New Nordic er at stille dybe spørgsmål.

Som den norske filosof Arne Naess taler om ’deep ecology’, skal vi lærer hinanden at stille dybe spørgsmålstegn ved alting i vores i verden med henblik på at forbedre den.


*2. New Nordic fejrer konserverende ekspansion.

Vi overfuser ikke andre i verden med vores kultur. Vi overvinder dem med vores respekt for deres egen, og lader dem genopdage og værdsætter sider af dem selv, de havde glemt de indeholdt.

*3. New Nordic omfavner materialer, råvarer og mineraler.

En af vore styrker er, at vi er stolte af (hvor andre er bange for) at vi er en del af naturen. Det smitter af i vores daglige omgang, sameksistens med og ibrugtagning af materialer, råvarer og mineraler.


*4. New Nordic er ikke at blive stresset af, men drive de forandringer, der sker i verden.

Hvor Norden løber efter udviklingen, gemmer New Nordic sig ikke bag verden. Her skaber vi de ting, produkter, værdier, tankesæt, videnskaber, som resten af verden ikke har det åndelige overskud til at udvikle og som de derfor halter og længes efter.

*5. New Nordic satser på horisontal læring.

Vores unge vokser op i en verden i konstant forandring. De unge må lære ikke at være afhængig af at konsumere information, men at producere ting. I stedet for at lære at sno sig om et hierarki, en test eller en lærer, skal de unge lære at kunne håndtere kompleksitet og forbinde idéer på nye måder. Det vil skabe talenter – og et par enkelte genier – som ikke blot påskønner at begå sig i, men som også længes efter at ændre verden.

*6. New Nordic er at bygge noget selv.
Om det så er et hus i skoven, et produkt, en sang, en hule, et måltid, så er det ved at bygge at vi præsenterer os for omverdenen.

*7. New Nordic er at udnytte sine gode leverammer til at bruge sin fantasi gennem hele livet.

Det er den konstante brug af fantasi og legende og vovemodige produktivitet der adskiller os fra andre kulturer.

*8. New Nordic er at være parat til at blive inspireret hvor som helst.

Det tager hjernen kun 0,03 sekunder at få en idé. Vi er klar over, at det er i omverdenen omkring os, der inspirerer til at få idéer, værdien ligger.


*9. New Nordic er at bryde ud af konformiteten og undgå mageligheden.

De der finder tilfredshed ved mageligheden er ikke en del af New Nordic. Magelighed og konformitet er en del af Norden og kryptonitten for New Nordic.

*10. New Nordic er beskidte hænder.

De dufter af jord, træ, tungmetaller, sved og har gerne rifter og sår.


*11. New Nordic er at blive vejrbidt.

*12. New Nordic er at slukke fjernsynet.
Ikke altid. Men ofte. Det sker ofte når du slukker for de vante ritualer at nye ting og forbindelser opstår.

*13. New Nordic er at læse bøger.

Åbn dem. Læs dem. De er gode for dig.

*14. New Nordic tør udfordre lykken.

Vi har de bedste samfundsmæssige og fysiske vilkår for at opnå lykke i Norden. Det er op til os at turde at se ud over denne lavthængende frugt – lykken – og skabe nye og større udfordringer for os selv – også efter vi har fundet lykken. Svaret på udfordringer, vi tør give os efter lykken, vil skabe løsninger for flere mennesker og arter end du selv var i stand til at begribe at du kunne berøre.

*15. New Nordic er langvarig innovation.


*16. New Nordic er empatisk videnskab; ikke videnskabelig empati.

Udforskning af viden på kanten af hvad videnskaben allerede ved, sker med en intuition, et hjerte og en nysgerrighed, få andre regioner i verden kan mønstre og har potentialet til at afdække helt nye grundvilkår i vores fysiske univers, som andre ikke har øje for.

*17. New Nordic er nødvendige krige.

En kultur går under uden at markere sig. Med sig følger konfrontationerne; krigene på ord, tillid og værdier. Mener vi, at vi har de rigtige standpunkter, er der ingen vej uden om at kæmpe for dem og sprede dem.


*18. New Nordic er glæde over at være til.

Vi er stolte over at nyde livet og er ikke bange for at vise vi gør det. Det er de helt små ting vi kan glædes over; som at svømme i en sø, spise et godt måltid eller drikke et rent glas vand; de simple og basale ting.

*19. New Nordic er nysgerrighed om sin geologiske herkomst.

Vores biologiske herkomst var interessant for det 20. århundredes Norden; vor geologiske herkomst er interessant for New Nordic. Ikke kun fordi den sagligt fortæller hvordan vi fysiske hænger sammen i denne verden, men også fordi den sætter vores tilværelse ind i en fortælling der ikke har varet tusinder, men millioner af år.


*20. New Nordic er at forberede grøntsager under åben himmel.

Sære ting sker når det indendørs flytter udendørs.

*22. New Nordic er at give tilbage.
Chancen for at blive født i Danmark er 0,05%. Det held vi er født med, værdsætter vi ved at bruge vores liv på den mest maksimale vis. Og det er give tilbage – i form af idéer, varer, videnskab, omsorg – til den resterende verden som har potentialet til at udrette store ting, men som endnu ikke er født med vores held.

*23. New Nordic er kvalitet i alt fra møbler, mad og demokrati.
Der er ting vi godt kan tage videre fra Norden i det 20. århundrede. Kvalitet er ét af dem.

*24. New Nordic er at vide, at vi som kultur og civilisation har mere tid foran os end vi har lagt bag os.

Solen er 4,5 milliard år gammel og er ikke engang halvvejs gennem sin levetid. Tiden foran os synes endeløs for livet på jorden. I følge professor i astrofysik, Martin Rees, har vi mere tid foran os end vi har lagt bag os. Det store perspektiv udvider vores tidshorisont og hjælper os med at designe dristige produkter og ydelser til verden.


*25. New Nordic er at tænke stort og starte småt.

Store tanker bliver ofte til noget ved at starte småt. Det ved vi, velvidende at frugterne for vores arbejde ligger år, hvis ikke årtier, ude i fremtiden.


*26. New Nordic er at give sig den tid der er nødvendig.
Slet og ret. I alle de ting vi gerne vil huskes for.

*27. New Nordic er en naiv skepsis til verden.

Vi kan med vores gode levevilkår fokusere på leg og naivitet op gennem livet for at stille sunde og uventede spørgsmål om vores omgivelser og forbedre dem. Vi vil udnytte at det ikke er alle der i dag har den luksus.


*28. New Nordic er produktiv melankoli.

Vi har mange mørke dage og aftener. Det bruger vi ikke som i det gamle Norden – især når vi bliver ældre – på depressive tanker (eller endnu være; inhiberende vin-drikning), men til at blive produktive og vise.


*29. New Nordic er naturen før alt andet.

Vi fejrer naturen og ved vi at vi kun er et led i dens komplekse og livgivende kaordiske orden. Vi er klar over vores horisontale sammenhæng i verden; som biolog Richard Dawkins siger det, skal du vide, at din 185 millionte bedstefar var en fisk.


*30. New Nordic er en afdækning af lokalmiljøets uendelige skatte af muligheder.

Hvor andre regioner i verden kæmper med at holde gang i deres samfunds udkanter, ser og udløser vi de potentialer der findes i vores lokalområder.

*31. New Nordic er at videreudvikle fællesskabet.

Velvidende at vores levevis vil sejre, gør vi plads til at vores fællesskab med hinanden i vores land, i landene i mellem, og i verden vi er en del af, kan blive ved med at udvikle sig og blive en mere robust stemme, ikke blot som et lille hjørne i en civiliseret verden, men som art på jorden.

- - -

Tobias Lau er etnolog og viser i disse måneder sammen med en række nordiske arkitekttegnestuer udstillingen New Nordic på Louisiana Museum For Moderne Kunst.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly