Return to site

Luk landets gymnasier.

Hvordan står det til med den umiddelbare, håndværksbaserede, erhvervsrettede viden som unge i dag kan opnå tidligt i deres liv på landets erhvervsskoler og tekniske skoler?

Det er relevant at spørge om, da verden er ved at blive genfødt; den nye verden er lavet på billig arbejdskraft, udført med højt motivationsniveau, bygget på en viden om økonomiske og økologisk vækst, og drevet af en tro om en bedre verden. Men de danske unge på landets tekniske skoler kan ikke få lov til at blive en del af den.

Fordi her går det helt og aldeles ad helvede til.

Det viser en ny undersøgelse som Politiken og Uddannelsesforbundet har lavet og som blev publiceret i weekenden. Undersøgelsen viser blandt andet, at 72% af lærerne på de tekniske skoler er enige i, at "Andelen af dårligt motiverede elever er vokset i forhold til for 5-10 år siden."

Undersøgelsen bekræfter noget, jeg i længere tid har tænkt over: At vores erhvervs- og tekniske skoler er undervurderede og at vores gymnasier er overvurderede.

Hvorfor? Fordi status quo er død.

Som det ser ud nu, vil den nye verden skabes i Kina, USA, Tyskland, Brasilien og Afrika. I mellemtiden er vores produktivitet i Danmark helt i bund.

Når man prøver at skygge for solen og skue ud over fremtiden, hvad ser man så?
Man ser:

* En verden der ved mere og mere om materialer - fysiske materialer som aluminium, jern, zink, træ og intelligente materialer vi end ikke har fatteevne til at beskrive, da de endnu ikke er opfundet.

* En verden hvor erhvervssektoren forstår at koble økonomisk vækst med økologisk vækst. Altså, en implementering af forretningsmodeller som belønner en bæredygtig produktionsform.

* En verden hvor sociale udfordringer såsom uddannelse og sociale netværk betyder mere og mere - i udviklingslande, såvel som i vesten og Asien.

* En verden der kan koble praktisk håndværk med videnbaserede indsigter.

Sceneskift.
Ok, hvad er det vi lærer de unge i gymnasiet i dag?
Lad mig kort fundere over hvad det var JEG lærte i gymnasiet for små 15 år siden (jeg er 31 år i dag).
Jeg kan huske jeg læste en masse Sten Steensen Blicher. Jeg lærte latin. Jeg lærte fransk (som jeg nu har glemt igen). Jeg lærte at det ofte er de studerende der gennem historien har skabt revolutioner. Jeg lærte noget om biologi og fotosyntese. Jeg lærte at blive bedre til engelsk. Jeg lærte noget om geografi (hvad kan jeg ikke huske).

Faktisk har jeg svært ved at huske noget som helst af det jeg lærte i gymnasiet, som jeg faktisk anvender i dag. Det skulle da lige være at tænke - en ret almen evne. Det som jeg desværre også lærte, var at afkoble mig selv fra den fysiske verden. Det vil sige PÅ TRODS af, at jeg havde naturvidenskab og biologi, var det i bøgerne at min verden bestod. Det var ikke i verden at min verden bestod.

På de tekniske skoler og på erhvervsskolerne er det anderledes. Her lærer man praktisk erfaring om hvordan træ opfører sig når man skærer i det. Her lærer man praktisk erfaring om aluminiummets smeltepunkt. Her lærer man software som Illustrator og Photoshop så man kan visualisere ens tanker og drømme. Man lærer hvordan man skal opføre sig overfor nye kunder og hvordan man skal sælge idéer. Alt sammen noget jeg gennem min gymnasietid (og min universitetstid) ikke lærte en disse af.

Her kommer det paradoksale, som jeg først i forbindelse med research på denne blog, har fundet ud af:

En uddannelse på erhvervsskoler og tekniske skoler, giver ikke adgang til videregående uddannelser! Herre jemini! Hvad ER det for et kasseopdelt stupidt-elitært lilleputsamfund vi har sat sammen?! Så kan jeg sgu godt forstå at min mor og far og folkeskolelærerne tvang mig på gymnasiet uden overhovedet at tænke over erhvervsskolen eller den tekniske skole som mulighed. Akademikeren (ikke praktikeren), Tobias Lau blev hermed skabt.

Den praktiske viden som den nye verden undfanges ved hjælp af, præmieres med et gok i nødden i Danmark. Uddannelserne på erhvervs- og tekniske skoler er en videnmæssig stopklods som tvinger de unge til at udføre jobs som blikkenslager og tømrer; arbejdsopgaver som ikke hører hjemme i et 21. århundredes Danmark. Katastrofalt.

Men det lysner lidt - lidt - ude i horisonten.
På Bornholm arbejder de hårdt på at få sat et nyt uddannelsescampus sammen; et campus der skal knytte den gymnasielle, tekniske og erhvervsskole sammen over ét tag.

Indtil det kopieres i hele Danmark, kan man for min skyld lukke alle gymnasier og tvinge de lattedrikkende studerende over på landets erhvervs- og tekniske skoler, hvor de kan lære noget om, hvordan vi opbygger en ny verden sammen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly