Return to site

Kvinder! Red os!

Mænd er kendt for mange gode dyder. At tænke langsigtet er ikke en af dem.

Derimod er vi kendte for at være rationelle, til tider ufølsomme, hovmodige, magtbegærlige, egoistiske og, ja, kortsigtede for hovedet.

Da mænd jo er dem der i de sidste 250.000 år har skaffet mad på bordet, har det været naturligt at det også er os, der de sidste 200 år har bygget virksomheder og haft produktivitet og hurtig vækst for øje.

Vi vil jo have vores familie til at overleve og hurtige resultater har været afgørende for at opnå agt og værd; lige meget om det foregik på savannen for at nedlægge dyr, eller om det foregik i arbejdslivet i 17- 18- og til dels 1900-tallet, hvor vi skulle tjene til den hjemmets overlevelse.

Summen af de bestræbelser fik vores land til at stortrives i vækst og velfærd.

Vi har nu kloakering, radiatorer, radioer, fjernsyn, hus, lejlighed og masser af den elskede latte. Den mandlige drift efter hurtig og synlig vækst har været en succes for vores levevilkår.

På grund af vores gener har vi mænd desværre også en tendens til at falde i, forblændet af vores evne til at skabe hurtige gevinster, ivrige efter at forbruge vores gevinster på øjeblikkelige nydelser, som alkohol, større biler, højtalere, huse eller fjernsyn.

At det hænger sådan sammen kan vi spørge bankmanden Muhammad Yunus om. Han har lavet banken Grameen Bank som yder lån til fattige i Bangladesh og andre steder i udviklingslande, lån helt ned til 20-30 kroner som almindelige banker ikke vil låne fattige mennesker, men som kan gøre en afgørende forskel i en fattig familie. Han låner konsekvent ud til kvinder. Mænd bruger pengene på druk eller andre stupide ting, mens kvinder investerer langsigtet i familien, ofte ved at købe en ko hvis mælk de kan sælge og betale lånet tilbage. Derudover har kvinder, mener Yunus, en interesse i at få skabt et modstandsdygtig og udholdende lokalsamfund, som kan skabe grobund for deres families fremtidige tryghed og sikkerhed. Se Grameen Banks 16 bud på, hvordan det kan gøres nederst.

Kvinder har helt andre måder at håndtere vækst på end mænd, viser læren fra Grameen Bank. Mænd drikker deres løn op og søger hurtige nydelser, kvinder sparer dem op.

Det er naturligvis noget af en simplificering. Men ikke en irrelevant simplificering når vi skal lave en status på, hvordan det går med at planlægge vores lands fremtid; en fremtid hvor langsigtede investeringer bliver mere afgørende. Vi er uden tvivl, og på højeste plan i landet, stadig drevet af en mandsdomineret, kortsigtet tankegang for at skaffe os indtægter og hurtige jobs uanset konsekvenserne. Så længe den hurtige gevinst er for øje, slår vi mænd til.

Sagen er den, at samfundets værdier langsomt er ved at ændre sig, og det er ikke helt gået op for magthaverne.

Måske vil vi danskere ikke den hurtige vækst, hvis baggrunden for væksten ikke er langsigtet nok. Også selvom den hurtige vækst er grøn.

Tiden er moden til for alvor at tænke langsigtet. Ikke 2-5 år ud i fremtiden, men 20-50 år ud i fremtiden. Det er mænd ikke bygget til. Men det er kvinder. Ville en kvinde sælge det langsigtede ejerskab af sin gård fra, til fordel for at hurtigt at få bygget en enkel vindmølle i baghaven?

Kvinder skal lære os hovmodige og magtbegærlige mænd, hvordan langsigtet vækst kan tænkes og udføres. De skal lære at tage ansvar, de skal lære at bygge nye typer langsigtstænkende virksomheder. Jeg glæder mig til at de kommer i gang.

- - -

Grameen Banks 16 principper som reciteres ved låntagernes gruppemøder:
 

1. We shall follow and advance the four principles of Discipline, Unity, Courage, and Hard work in all walks of our lives.

2. We shall bring prosperity to our families.

3. We shall repair our homes and work towards constructing new houses.

4. We shall grow vegetables all year round. We shall eat plenty of them and sell the surplus.

5. We shall plant as many seedlings as possible during the plantation seasons.

6. We shall plan to keep our families small, minimize our expenditures, and look after our health.

7. We shall educate our children and ensure that they can earn to pay for their education.

8. We shall keep our children and our environment clean.

9. We shall build and use latrines.

10. We shall drink water from tubewells. If they are not available, we shall boil water or use alum.

11. We shall not take any dowry at our sons' weddings, nor shall we give any dowry at our daughters wedding. We shall not practice child marriage.

12. We shall not inflict any injustice on anyone, nor shall we allow anyone to do so.

13. We shall collectively undertake bigger investments for higher incomes.

14. We shall always be ready to help each other. If anyone is experiencing difficulty, we shall all help him or her.

15. If we come to know of any breach of discipline in any centre, we shall all go there and help restore discipline.

16. We shall take part in all social activities collectively.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly