Return to site

Klaus Riskær modbeviser sejllivet myte

Det siges ofte, at man stemmer rødt, når man er ung og stemmer blåt, når man bliver voksen.

Klaus Riskær har modbevist den myte.

Forrige fredag udgav han bogen 'Socialkapitalisme' som er et opgør med begge fløje. Svært er det ikke at se det som et større opgør med blå blok, når nu ordene kommer fra den tidligere Venstre-ungløve:

"Noget synes at tyde på, at som tiden går, udvikler den liberale markedsøkonomi processer og sædvaner, der modarbejder markedsøkonomien selv", skriver han. Han skriver endda at markedsøkonomien kan medføre sin egen "delvise opløsning og udslettelse".

At manden bag Infomedia, StemCare og HjemmeHjælpen ApS er i stand til at forudsige hvad der er på vej (nogle gange for ivrigt til myndighedernes smag), bør være veldokumenteret.

Så hvad siger manden at der vil ske?

Jo, lidt firkantet sagt, borgerne har fået nok af markedets ineffektivitet (tydeligst afklædt blev bankbranchen under finanskrisen). Derfor vil borgerne organisere sig på nye måder og udøve helt nye services og produkter, som taler lodret imod den traditionelle markedslogik anno det 20. århundrede.

Eksempler kan i Danmark være services som Cykling Uden Alder og det eksplosivt voksende delebilsordninger i danske storbyer. I udlandet kan det fx være den hollandske Fairphone (en smartphone lavet så miljørigtigt som muligt og finansieret via crowdfunding).

Pointen er ikke at fremtiden er rød. Eller blå for den sags skyld. Pointen er, at nye vinde blæser som hverken spiller med på vækst á la pre-2007 (traditionel blå blok) eller som ønsker at presse alle virksomheder over til det offentlige (traditionel rød blok). Jeg kommer til at tænke på et udpluk fra en bog jeg selv var med til at skrive for 10 år siden (Massive Change, Phaidon 2004), hvor begrebet 'Massive Change' refererer til de hundredetusindvis af projekter som rundt om i verden, set gennem en designoptik, er undfanget for at forbedre verden:

"There is a proposal integrated into Massive Change for a right-angle shift in the axis of discourse defined by right and left, socialism and capitalism. The new axis is defined by advanced and retrograde, forward and reverse. Plainly, Massive Change is a project that embraces the potential of advanced capitalism, advanced socialism, and advanced globalization. In that sense, Massive Change is obviously ambitiously optimistic, and might be misunderstood as utopian at first glance. But it is not futuristic. It is about what is already happening."

- - -

Det er let i Danmark at tro at udviklingen handler om en hård kamp mellem rød og blå blok. Snart sagt hvert eneste nyhedsindslag og debatprogram er bygget op omkring den dikotomi i dansk tv. Men som Riskjær på afvæbnende vis konstaterer: alle partierne på tværs af rød og blå linje er ét stort socialdemokrati. Der er derfor brug for et nyt projekt. Og det har borgerne allerede startet på. Ved at organisere sig anderledes, ved at starte nye typer virksomheder, ved at samarbejde på nye måder. Det er bare ikke gået op for politikkerne endnu.

Et grelt eksempel: modsat andre lande, har vores Finanstilsyn ikke lavet andet end et snoldet notat om crowdfunding. (Et notat! Til en eksploderende milliardindustri!)

Riskærs revolution bydes velkommen. Og heldigvis er den verden, han beskriver, allerede begyndt. Selvom mange ikke vil, kan, eller er i stand til at se den.

- - -

Delebilsordninger:

https://gomore.dk

https://minbildinbil.dk

https://letsgo.dk/da/

Og den nye fra tyske - og minicar-producerende - Daimler; netop ankommet til landet:

http://frihed.car2go.com

- - -

http://cyklingudenalder.dk

- - -

Finanstilsynet notat om crowdfunding:

https://www.finanstilsynet.dk/~/media/Tal-og-fakta/2013/NotatCrowdfunding.ashx

- - -

Om crowdfunding:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding

- - -

Massive Change:

http://www.amazon.co.uk/Massive-Change-Manifesto-Future-Culture/dp/0714844012

- - -

Klaus Riskær Pedersens bog:

http://www.saxo.com/dk/socialkapitalisme_klaus-riskaer-pedersen_haeftet_9788779737013

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly