Return to site

Jørgen Leth, teknologi, urenheder og flossethed

Jeg er meget inspireret af Jørgen Leth og hans forsøg på at beskrive livets små og store fænomener.

Jeg var endda forbi en prædiken, han afholdt for nogle år siden i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København. Efter seancen fandt jeg mig selv siddende i en anden menighedens bygning til et sildebord på en stol med en præst på hver side og med Jørgen Leth lige foran mig på den anden side af bordet. Jeg var blevet sat i midten af en meget surreel trekant. Med sild.

 

Vi havde en kort snak om Malinowski (fadderen af den etnografiske og antropologiske metoder i starten af1920erne – nu brugt til blandt andet brugerdreven innovation) og jeg fik hans mail. Jeg har ikke brugt den til noget alvorligt endnu.

Leth har lige udgivet et album - et såkaldt 'spoken word' album - med Mikael Simpson og Frithjof Toksvig, hvor Leth taler om ting og sager og de to andre tilfører musikstemning bag. Udsøgt.
Et af numrene/prædikerne handler om urenheder. At livet er fyldt af doser af usandheder og doser af sandheder. Som en legende spil, man kan indgå i.

Hvor mange usandheder man kan tåle at udsætte sig selv for, er op til den enkelte. Men de findes. Urenheder. At livet er flosset. Og for Leth bliver livet rigere når det er flosset i kanterne. "Der er en masse urene faktorer. Og det kan jeg godt lide."

Det kan jeg resonerer med. Kan vi ikke alle det?

Lege i det rum der hverken er sort eller hvidt.

Leths messende talestrøm startede hos mig et væld af tanker om den industri, jeg arbejder i; bæredygtighedsindustrien.

For hvor mange sandheder og usandheder findes der ikke her?
For hvor mange overlap mellem det offentlig og private skal der til, for at få projektet i gang?
For hvor mange bekendtskaber og flosset 'lobbyisme' skal der benyttes, for at få ting til at ske?

Det spændende ved flossethed er, at man bevæger sig i yderligheden af det lærde. Det ikke-faktuelle. Det nysgerrige territorium. I det slørede.
Som videnskaben der hver dag afprøver grænser for hvordan mennesker kan operere i endnu ukendte (og indtil videre 'usande') naturlove. Se, det er jo dér verden bliver spændende. Det er dér livet bliver sjovt. Ved at eksperimentere. Ved at afprøve. Ved at skubbe til normen og verdensopfattelser og universet som sådan.
De ingeniører, humanister, opfinder, entreprenører, industrifolk, kommunalansatte og borgere, jeg kender, som arbejder mod at få nye bæredygtige teknologier i gang, som de håber (ja! håber!) kan få Danmark og verden til at blive mere bæredygtig, de arbejder alle i denne flossethed. Og må kæmpe hver dag med andres mistro og magelige snæversyn.
(Se eksempler over sådanne teknologier ved fx at se den inspirerende liste over virksomheder der har opnået støtte fra Erhvervsstyrelsens grønne omstillingsfond her).
Prøv selv at høre nummeret i Spotify og lad tankerne flyde:

Jørgen Leth – Løgn

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly