Return to site

Innovation opstår i billeder.

Jeg blev første gang fascineret af fysik, da jeg hørte om superkabler.

Ikke fordi jeg forstod den nørdede fysik bag den nobelpris-vindende opdagelse; men fordi jeg forstod billederne bag: At skabe en tube af atomer, der kan lede strøm gennem sig.
Rick Smalley kunne lige så godt være en rar morfar der gerne vil med ud og drikke øl med dig på en bodega. Men nu er han også en kemiker der vandt nobelprisen i kemi for at have opfundet nano-tuben C60 – eller "buckyball" som han selv kalder den, opkaldt efter den amerikanske arkitekt, filosof, digter og meget andet, Buckminister Fuller.
Rick Smalley hørte jeg tale i Toronto. Han plæderede at visionen bag hans opdagelse var bundet i et mentalt billede han havde fået – et billede af en kube (som senere blev til en tube) opbygget af atomer. Det billede som var opstået i hans fantasi var, hvad der drev ham til at opfinde det han gjorde.
Einstein forklarer det på lignende måde. Det som drev ham mod relativitetsteorien, var billedet, han ikke kunne slippe i hovedet, af at fysisk flyve ved siden af en lysstråle. For den rejsende, må det jo føles som om at lysstrålen står stille, hvis man kigger ud på den – da den bevæger sig i samme fart. Taget til et ekstrem ledte dette billede i Einsteins fantasi til, hvad der viste sig at være et totalopgør med rum og tid: relativitetsteorien.
Billeder skal ikke undervurderes i en tal-styret verden.
Naturligvis er tal nyttige og magtfulde. Men i en tid der kalder på nye måder at gøre tingene på, bør medarbejderes, politikeres og unges billeder af nye gøremål – skøre som det måtte synes blandt nogle – kæres om og understøttes. Overvej selv om du sidder inde med nogle billeder af, hvor du gerne ser din virksomhed være om 10 år.
Tør du give billederne plads til at vokse?
Hvis ikke, risikerer vi at bevæge vores samfund langsomt frem, trukket af tallenes trækvogn, frem for af billedernes lyntog.
- - -
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=xVZRGcg-BXI&NR=1

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly