Return to site

I morgens aktietal: - (projektet afsluttes)

Min ven Casper Schrøder som er finansjournalist på Berlingske har i forbindelse med min føljeton 'I morgens aktietal' om hverdagens inspirationkilder, fortalt at jeg er helt galt på den. - Hvad angår min forklaring af aktier og hvad aktier er.

Her er hans input taget fra facebook:

"Mægtigt projekt. Jeg kan lide det. Men du har lidt forkert fat i, hvad aktiemarkedets tal er udtryk for. Tallene er netop udtryk for en tro på, hvor fremtiden bærer hen. Eksempel: Tror investorer på, at Tesla revolutionerer verden om 10 år, så stiger aktien i dag, ikke om 10 år. Man kan så selvfølgelig være enig eller uenig i investorernes parametre for, hvad der er fremtidsinteressant, de tænker naturligvis kun på penge, men det er en lidt anden sag."

Har jeg udtrykt mig forkert om hvad aktier er udtryk for, undskylder jeg. Lidt.

For intentionen har ikke været at forklare aktier. Intentionen har været at fortælle, at der faser i en virksomhedsdrift der ikke er så let målbar som aktiekursen og som er fundamentet for al virksomhedsdrift.

Den svært målbare fase er den fase der kommer før handlinger udføres, som først længere ud i kæden kan kommunikeres og påvirke et aktiemarked.

Hvad er det?
Det er medarbejderes evne til at lade sig blive inspireret.

Inspiration til at lave nye produkter og services har - i mine øjne - intet med aktiemarkedet at gøre. Faktisk vil jeg påstå at da de fleste store virksomheder var små start-ups (tænk Danfoss, Vestas, Tesla, Meyers madunivers), var de ikke drevet af aktiemarkeds-interesser (forstået som 'hurtige penge'). De var derimod drevet af passion. Nysgerrige sjæle, entreprenører og opfindere som bare brændte for at lave et GODT produkt.

De fleste entreprenører er drevet af langtidsholdbar passion. Ikke af et ønske om hurtig vækst. De største angel investors Silicon Valley vil sige det samme (som fx Guy Kawasaki).

Så mit ærinde har været at lave et innovations- eller inspirations-tal der beskrev, hvornår inspiration og passion fandt sted. Passion der måske - måske ikke - kunne blive til produkter og ydelser i fremtiden.

Tænk hvis man havde en direkte adgang til Elon Musks hjerne. Og fulgte ham hver dag og fik fortalt hvad han blev inspireret af. Som kommunikerede starten på nye visioner. Det ville nok interessere andre og flere typer sjæle, end dem der normalt interesserer sig for aktiemarkedets udsving. Det ville måske inspirere nogle til selv at starte noget op i deres egen by, end i stedet - fra sofaen - at købe aktier i andres folks inspiration.

At have en direkte adgang til unge entreprenørers inspiration, ville forhåbentlig gøre det at starte og have en virksomhed mere menneskelig.

Der var engang en læser der kommenterede en blog jeg lavede, hvor han skrev noget á la "hvorfor skriver du altid om dine følelser?!". Den person, vil jeg mene, ved ikke hvad der driver mange entreprenører. Nemlig passion og et ønske om at gøre en forskel. Følelser. (Tager jeg fejl og ér du en entreprenør, så skriv gerne igen;)).

Selv er jeg ikke det mindste interesseret i aktiemarkedet. - Et marked der tiltrækker mange, der er interesseret i hurtig vækst. Men jeg er interesseret i at skabe gode produkter. I langvarig vækst. Jeg har et kald. Og jeg kan observere, at dem der gør alvor ud af, at ville ændre verden (fra Steve Jobs til Claus Meyer til folk med små virksomheder), gør det fordi de ikke kan lade være. De har en vedholdende passion.

Og den er svær at sætte tal på. Selvom det er dén der er den vigtigste ingrediens for at drive hele værket og verden langsomt fremad og fremad og fremad.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly