Return to site

Hvem er Danmarks Elon Musk? 5 bud

I et lykkeligt land, hvor 'standing out of the crowd' ofte beskues med skepsis, hvordan kan man da finde Danmarks Elon Musk; ikonet på menneskelig pionérånd og iværksætterdrift?

Findes han - eller hun?

Ja, det gør han. Og hun. Og nederst kan ses 5 bud på at finde ham.

Elon Musk er i Danmark mest kendt for Tesla. Af mig selv er han kendt og elsket på grund af SpaceX og hans mål om at skabe en interplanetarisk kultur og bebo Mars. Men altså - samtidig med at bygge raketter, genopfinder han den amerikanske bilindustri med det elektriske bilfirma, Tesla. (Først med Roadster'en, så med Model S, så Model X og så ville han lave Model E (get it - Model S, E, X) - men Ford påstod at de var i gang med en Model E, så akronymkæden blev brudt og den nye model hedder Model 3).

Hans firmaer har flere gange været tæt på konkurs.

Flere gange fordi han undervurderede kompleksiteterne ved at starte en bil- og rumfartøjsproduktion op fra bunden på samme tid. Who can blaim him? Men de nære konkurser skyldtes også kortsigts-tænkende investorselskaber, som så interesse i at snitte fx Tesla op og sælge det i småbidder. Det er ikke kun i Danmark at nytænkning ikke altid ønskes at blive belønnet af normalt-tænkende kapitalister.

Men det er ikke 'nytænkning' som har skabt fænomenet Elon Musk (som jeg vil vædde på bliver verdens rigeste mand inden for 20 år). Det er langtidstænkning.

Der skal ikke meget logisk fornuft til at tage bestik af samfundet og se at der findes store gevinster ved at løse samfundsproblemer. Det er den vigtigste måde store virksomheder i starten af det 20. århundrede voksede på. Det syntes bare at være blevet glemt af mange virksomheder i slutningen af samme århundrede.

I 2009 fandt Økonomiministeriet midler til at skrive den første danske rapport om virksomheder der løser samfundsproblemer - jeg tilstår; på undertegnedes foranledning - (dengang kaldt 'Corporate Social Innovation') og den er stadig 6 år efter meget relevant. Læs indsigterne fra den her. Se en opsummerende visualisering/plakat af processen for at arbejde i krydsfeltet mellem marked og samfundsudfordringer her.

Elon Musk har taget evnen til nye, hjerteflimrende højder.

Og han minder os alle om, hvad vi kan gå i gang med at udrette. Og hvilke samfunds-impact vi kan skabe med vores virksomheder. Udover den banale: at skabe arbejdspladser. Hvis vi tør. Som Roger Martin fra Rotman School of Management siger det: man kan hurtigt misforstå det middelmådige med naturlove; og det vanskelige med det umulige.

Vi skal huske at minde hinanden om at gøre det vanskelige. Som at skabe et elbils-produktionsselskab; som at skabe en interplanetarisk kultur.

Herunder ses 5 måder at få flere af slagsen i Danmark. Principperne er udtaget fra forskellige historier og beskrivelser af Elon Musk i biografien af samme navn:

5 måder til at få flere Elon Musk'er i Danmark:

1. Få flere til at læse mere. Ikke blot avisen, kære læser. Men bøger! Fagbøger!! (Elon Musk var en ivrig læser af bøger i sin ungdom (læste i 4. Klasse hele Encyclopedia Britannica og siger i dag om det: ”Det var meget nyttigt. Du ved ikke hvad du ikke ved. Og man indser, at der findes en masse ting rundt om i verden”) og læser fortsat løbende fagbøger om videnskab).

2. Have en vanvittig familie. Eller: opdrage sine børn vanvittigt og blive den vanvittige familie. (En stor inspiration for Elon Musk var hans eventyrlystne morfar, Joshua, som lavede rodeo-ridning, brydning, gik konkurs, startede en kiroprakor-klinik, købte et én-motors fly, fløj 35.000 km med sin kone fra Sydafrika (hvor Musk opvoksede) til Skotland og lavede fly-udflugter for familien ud i den sydafrikaske bush).

3. Arbejde flittigt. (Elon Musk er så glad for at arbejde, at han til en pige han mødte tidligt i sin karriere en aften sagde, at han ønskede at han kunne modtage mad intravenøst således at han ikke behøvede at stoppe med at arbejde i løbet af en dag for at spise).

4. Drømme stort og være opmærksom på de globale udfordringer vi som samfund skal lære at takle i de næste par generationer. (Elon Musk forsøger konsekvent at udvikle løsningerne til en bæredygtig verden - herunder solpanelservice-firmaet SolarCity som han rådede sin fætre til at starte; SolarCity blev i 2014 værdiansat til nær ved 7 milliarder dollars. Larry Page fra Google har om Musks evne til at realisere store drømme, sagt: ”Jeg tror ikke vi som samfund er særligt gode til at beslutte, hvilke ting der er virkelig vigtige at gøre. Det er ligesom om, vi ikke rigtigt uddanner folk på den der her generelle måde. Man bør have en ret bred teknisk og videnskabelig baggrund. Man bør have en lederuddannelse og lidt MBA-uddannelse eller viden om, hvordan man leder, organiserer ting og skaffer penge. Det tror jeg ikke, ret mange mennesker har, og det er et stort problem. Ingeniører uddannes som regel inden for et meget snævert område. Når man kan sammenholde alle disse fagområder, tænker man anderledes og kan drømme om meget skørere ting og hvordan de måske virker. Jeg tror, det er virkelig vigtigt for verden. Det er sådan vi skaber fremskridt”).

5. Ej ikke et hjem. (Elon Musk måtte tæt på sine konkurser flytte ud af sit hjem og bo hos venner for at klare problemerne).

- - -

Vi kan alle blive en Elon Musk i Danmark. Spørgsmål er, om vi tør.

- - -

Her er nylig video af Musk der præsenterer den nye Model X (og hvor han i artiklen forklarer forskellen på Apple og Tesla):

http://www.theguardian.com/technology/2015/oct/09/elon-musk-apple-graveyard-fired-tesla-staff

Og her - en længere interview med Musk:

https://www.youtube.com/watch?v=EP9UjB5PFWs

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly