Return to site

Hvad kan en generation nå at lære på en generation?

Hvis vi nu skulle lave et gennemsnitsliste over ting, vi ved en generation i Danmark i dag kommer til at lære, så kan vi opliste følgende:

At spise
At gå
At tale
At læse
At regne (lidt)
At arbejde
At elske
Det er vel sådan det.

(Alt sammen, for øvrigt, lærdomme som nogle enkelte individer i vor race har gjort sig i de sidste tusinder af år, og nu lærdomme som store dele af hele befolkninger i dag lærer og får adgang til).

Kigger vi nærmere på det, er der så nogle mere specifikke lærdomme, som tidligere generation ikke havde behov for at lære og som nyere generationer lærer sig?

For eksempel. Min tip-tip-tip-tip-oldefar lærte at bruge gaffel når han spiste mad. Det er noget, sociologen Norbert Elias, har dokumenteret udbredte sig til masserne i 1700-tallet.

Flyver vi lag på lag af lærdomme frem i tiden, så når vi til min generation. I min generation lærte vi - ud over at spise med gaffel og mange andre ting - at være flydende på engelsk. Det har været uhyre brugbart for mig. At være flydende på engelsk lærte min mor og far ikke i så høj grad at blive.
Hvad er det så generationen efter mig vil lære, som min generation ikke når at lære?
Jeg håber det bliver denne sætning:
'Tis er input'.

Det lyder måske underligt. Men er det langt fra.


For os og vore forældre er tis og afføring noget, vi skiller os af med.
Det er affald. Eller det bliver opfattet som affald.

Vi tænker ikke over det normalt, men vi er den eneste race der skider i egen rede.
Vi går ud på toilettet i vores hjem. Gør vores gerning. Og skynder os at slippe af med affaldsproduktet.
Dyr bruger deres produkter anderledes. De distribuerer deres efterladenskaber rundt i deres lokalområde. Her bliver deres output brugt som input et andet sted i naturen. Og de dyreracer, har klaret sig, nogle af dem, i hundrede millioner af år. Vi har indtil videre (kun) klaret os i 250.000 år.


At affald er input er en - for os, kortsigtstænkende mennesker - en lærdom, vores generation og samfund ikke er bygget til at forstå. Den næste generation vil forhåbentlig tage det til sig og skabe produkter, services og hele samfundsinstitutioner der organiserer ressourceflowene.

- - -


Måske er jeg alt for tålmodig.
Måske når beslutningstagere i offentlige og private klæder faktisk i vores levetid at omstille sig til at eliminere affald som begreb (hvornår laver naturen fx affald? Er et faldende blad affald? Nej) og optimere vores leveform især i byerne til at anvende ressourcestrømme i vækstskabende cyklusser.

Jeg tror nu at jeg satser på den næste generation.
Så bliver jeg ikke så skuffet i dagligdagen. Fx når jeg ser Debatten om uvigtige emner. Eller læser avis om lige så uvigtige emner. Og måske dejlig overrasket, hvis jeg om nogle år opdager, at jeg tog fejl hvad angår hvor hurtigt en generation kan lære noget nyt.

- - -

Se 15 eksempler på, hvad enkelte danske virksomheder arbejder på, for at anvende deres affald som råvarer i andre virksomheders produktioner her:

http://www.scribd.com/doc/233168728/16-eksempler-p%C3%A5-danske-industri-symbioser

Se et eksempel på hvordan affald kan bruges som ressourcer her (2:42 min):

https://vimeo.com/85426618

- - -

Her - et lettere entreprenant forsøg på at embedde et link om de 15 eksempler på symbioser her på bloggen:

<p style=" margin: 12px auto 6px auto; font-family: Helvetica,Arial,Sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 14px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none; display: block;"> <a title="View 16 eksempler på danske industri symbioser on Scribd" href="http://www.scribd.com/doc/233168728/16-eksempler-p%C3%A5-danske-industri-symbioser" style="text-decoration: underline;" >16 eksempler på danske industri symbioser</a> by <a title="View Tobias Lau's profile on Scribd" href="http://www.scribd.com/tobias_lau" style="text-decoration: underline;" >Tobias Lau</a></p><iframe class="scribd_iframe_embed" src="//www.scribd.com/embeds/233168728/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-wJSpbU3ZPoBQuNsV1S0n&show_recommendations=true" data-auto-height="true" data-aspect-ratio="1.4160125588697017" scrolling="no" id="doc_79986" width="null" height="null" frameborder="0"></iframe><script type="text/javascript">(function() { var scribd = document.createElement("script"); scribd.type = "text/javascript"; scribd.async = true; scribd.src = "//www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js"; var s = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();</script>

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly