Return to site

 

Fremtidens vigtigste råstof: Mentorer

I en tid hvor unges højeste ønske er at blive kendte, hvor håndværkeruddannelser er noget man ser ned på og hvor 30% af alle danskere ønsker at forandre deres liv, tænker man som udefra betragtende: Folk må være sultne efter inspiration.

Problemet synes desværre at være, at vi og samfundet omkring os ikke har været gode nok til at skabe rollemodeller som fremtidens iværksættere og vanebrydere kan se op til.
Tænk over det: Har du selv nogen du ser op til?
Det er gået op for mig, at jeg bør føle mig heldig over at have en mentor i mit liv. Og jeg må acceptere at det bekendtskab har været afgørende for hvordan mit liv har udviklet sig.
Få danskere, har jeg fundet ud af, har eller har haft en mentor de ser op til (og som de sandsynligvis har arbejdet med), som rusker op i deres vanetænkning og som følger dem hele livet.
I løbet af mine nytårsdage som blev afholdt på en gård i Sverige, snakkede jeg med en pige (lad os kalde hende Christiane) som arbejdede i modebranchen. Hun havde designet for modehuset Christian Dior. Modehuset stod uden Dior og havde ingen kreativ leder. Ham der ledte linjen, fokuserede mere på business end på kreativitet – og han havde udviklet sig til at blive den person, hvis karriere Christiane fulgte. Han skulle snart til LA for at starte et nyt brand op og hun regnede med at tage med ham. Men hun savnede en sand, kreativ guru. En Tom Ford. En Yves Saint Laurent. Een hun kunne finde åndelig tilhørsforhold til og inspiration fra; een hun for alvor kunne vokse af.
Hvor mange har egentlig sådan een? En guru – eller en mentor – som man kan blive åndelig inspireret og forandret af? Det er ikke for at lyde hippie-agtig, for det handler blot om at huske på – gennem hele ens liv – at skabe ting og projekter som er meningsfulde for sig selv og for omverden og som bringer vores verden fremad.
Og det kan man af og til godt glemme i en travl hverdag der – for de flestes vedkommende – er bygget op om at begå sig i et velfærdssamfund der ikke længere er råd til og hvis politiske system, uanset partifarve, har svært ved at artikulere de værdier der skal bringe os videre.
Et råd til politikerne kan være at danne en Mentorskole der på baggrund af folk med succesfuld erhvervserfaring og med et sikkert greb om deres holdning til hvilken fremtid vi skal skabe på lang sigt, kan uddanne de unge i fremtidens iværksætteri. (Lærerne kunne være Thomas Harttung, Vigga Svensson, Martin Fluri, Jens Holmegaard, Lars Jagd, Barbara Bentzen – og mange flere).
Inden da kan du selv tænke over, hvem der kan være din mentor i dit liv.
Her kommer nogle parametre jeg synes du skal kigge efter i din søgen:
En mentor skal:
...være spirituel og vis; blandt andet ved at have fokus på vores universelle arv
...være inspirerende og empatisk
...være eller have været succesfuld med sin karriere
...følge dig en stor portion af dit liv – også hvis du skifter job
...hjælpe dig når nøden er størst
...have fokus på langsigtede formål frem for kortsigtede gevinster

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly