Return to site

Fremtidens fødevarer

Vi spiser alle mad og der bliver flere og flere af os... mennesker.

Vi fjerner større arealer rundt omkring i verden for at dyrke mad. I dag udnytter vi 12% af al overflade jord til landbrug. Bill Gates' yndlingsforsker, Vaclav Smil har estimeret, at hvor vi i år 0 hvert år høstede 0,2% af en samlet biosfære på dengang årlige 200 gigaton, høster vi i år 17% ud af den skrumpende biosfære på nu årlige 110 gigaton.
Der er ingen tvivl om, at verden bliver mindre, fordi vi bliver flere og mere krævende (og lækkersultne) mennesker i hele verden.
Hvordan laver vi mad, slik og sprut til alle de mennesker?
Nogle forskere og entreprenører fra forskellige dele af verden arbejder på at lave fødevarer på helt nye måder.
Dem jeg nævner her, tror meget på laboratorie-skabte fødevarer. Med denne udviklingsretning findes der mange dannelsesmæssige udfordringer (hvor den største er, at fødevareproduktion kan gå hen og blive en elitesport, fremfor at blive en borgeret), men det er der ikke grund til at gå i dybden med her.
Nu synes jeg bare at der skal være plads til at forundres og overraskes i den fagre nye verden som fødevareudviklingen er nødsaget til at undergå i disse næste få årtier:
Kød uden dyr
Forskere i Holland har lavet den første bøf uden dyr. Den er lavet på et laboratorium og bygget op af stamceller. Google grundlægger Sergey Brin har investeret 1,6 mio. kr. i foretagendet. Professor Mark Post mener, at man ville kunne sælge laboratorie-kød for 150 kr/kg og på et tidspunkt gøre det konkurrencedygtigt med kød lavet af rigtige dyr.
Mælk uden køer
Svenske forskere fandt i 1990'erne på en metode til at lave et mælke-lignende produkt baseret på havre i stedet for køer. Efter forskellige forsøg, investorer og indehavere er der nu et produkt på markedet. Det hedder Oatly og kan blandt andet købes i Irma butikker i Danmark. Jeg kan afsløre at det ikke smager som mælk, men snarere som rismælk. Produktet der står i mit køleskab kan holde til midt-marts 2016. På kartonen står 'Wow, no cow'.
Spis uden tænder
Det finske firma, Ambronite, blender 20 organiske ingredienser for at skabe et "drinkable supermeal". Med en pris på 650 kr. for 10 måltider er det stadig dyrt, men grundlægger Simo Suoheimo mener at drikbare måltider "will be a phenomenon in the next decade."
Snack et insekt
Insekter har brug for 6 gange så lidt fødeindtag som kvæg for at skabe den samme mængde protein. Insekter kan derfor være vejen frem for vores protein-afhængige diet i en verden af stadig flere mennesker. I juni sidste år startede to islændinge Crowbar for at introducere insekter i den vestlige gastronomi. Deres første produkt er Jungle Bar lavet af amerikansk opdyrkede fårekyllinger. Selv planlægger jeg at tage op og besøge dem på Island, når jeg alligevel skal derop til bryllup efter sommer.
Smag Kanye West som pølse
Et af de mere surreelle bud på fremtidens fødevarer er BiteLabs, hvis tagline lyder: "BiteLabs grows meat from celebrity tissue samples and uses it to make artisanal salami." Virksomheden beder dens følgere og interessenter om at tweete James Franco, Jennifer Lawrence, Kanye West og andre for at spørge dem om en hurtig vævsprøve. Franco salamien "must be smoky, sexy, and smooth", mens Kanye salamien må være "heavy, and boldly flavoured." Obviously.
---
Tak for tippet, Heidi Holm!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly