Return to site

Fra kaffegrums til svampeproduktion: Kapitel 3

Tid til en opdatering fra kaffegrumsets land.

Som nogle måske ved, begyndte jeg i juni sidste år at skrive en føljeton om mit sats for at skabe en virksomhed (udover Social Action ApS) som skal sælge bl.a. spisesvampe dyrket i kaffegrums. En virksomhed dyrket i den kommende cirkulære økonomi.

Det kan for nogle virke som et vanvittigt foretagende. Men når de mennesker dernæst får at vide at vi i Danmark hver dag drikker 20 mio. kopper kaffe (årligt over 7 mia. kopper) + at i kaffen du vil drikke fra din kop i dag kun indeholder 0,2% af kaffen (du drikker stort set bare varmt vand der er hældt igennem kværnede bønner for at vinde noget aroma); de 99,8% af kaffen smider du ud i skraldespanden som 'kaffegrums' - ja så får blikkene i de mennesker ofte et andet udtryk.

Kaffegrums indeholdernæringsstoffer som kan anvendes til mange ting. Inden næringsstofferne brændes (hvad størstedelen bliver på Amagerforbrændingen i min egen by), kan der komme mere værdi ud af dem. En værdi som ingen udnytter i Danmark i dag. Fx kan man dyrke spisesvampe (østershatte) i grumset.

Det gøres flere steder i verden. Men ikke i så høj grad i Danmark. Indtil nu.

For nu har vi 2 containere der er specialudstyret til at dyrke svampe i kaffegrums (den ene container for klimatisk at simulere sommer, hvor svampenes rodnet udvikler sig; den anden for klimatisk at simulere efterår, hvor svampene dukker frem). Vel at mærke øko-svampe fra øko-grums. Vi er nu blevet godkendt af Fødevarestyrelsen som fødevareproducenter og forventer at modtage Ø-mærket inden sommer.

Pt. henter vi 1 ton kaffegrums ind om måneden. Det henter vi fra kantinen på Københavns Universitet Amager (KUA) og fra kaffemaskinerne i Sundhedsstyrelsen.

Svampene sælger vi nu til interesserede restauranter, kantiner og forbrugere. Vi har lige bestilt iZettle og MobilePay, så vi kan tage imod betalinger også ved vores 'fabrik' på Nørrebro i København.

Tingene går så godt og svampene såvel som ambitionerne er så sunde og virile, at vi er i færd med at skaffe ekstern kapital til den videre udvikling af BC, og det det går efter planen.

Vi leder desuden nu efter større virksomheder, som ønsker at genanvende deres daglige kaffegrums på arbejdspladsen til at dyrke svampe. Svampene kan de derefter selv bruge i kantinerne og servere for medarbejderne eller de kan sælge dem som vi gør.

Og sidst men ikke mindst: Vi åbner en butik i Jægersborggade til foråret. Det glæder vi os enormt meget til.

Planerne for butikken vil lanceres her i iværksætter-føljetonen på kanten af en cirkulær økonomi senere.

- - -

Om Jægersborggade på Nørrebro i København:

http://jaegersborggade.com

Foretagendet:

www.beyondcoffee.dk

Foto: Karina Mortensen

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly