Return to site

Fra kaffegrums til svampeproduktion. Kapitel 2

I den disruptive verden vi i dag lever i (klima-, flygtninge-, finans-, ressource- og uddannelseskrise) er der ikke andet at gøre end at prøve at skabe en ny verden. Enten i ens lokale samfund eller på større skala.

Der er mange der kan se, at noget skal laves helt om og genopfindes for at skabe en verden der er bare er nogenlunde velfungerende og sjov at være i i Danmark om 40 år.

Som nu afdøde CEO, Ray Anderson, i det succesfulde amerikanske tæppefirma, Interface, har sagt det: ”Jeg tror at vi får chok efter chok efter chok, før vi endelige vågner op til erkendelsen af – som art – at vi har regnet den helt forkert ud.”

Jeg har jo fået lidt af en åbenbring i kaffegrums. Det handler om at gro svampe i kaffegrums som det gøres andre steder i verden. Norge, England, Columbia, Zimbabwe, Fiji, USA blandt andet.

Derfor er jeg gået sammen med en landmand og sidste år stiftede vi Beyond Coffee som et anpartsselskab. Og nu har vi brugt det meste af efteråret på at komme ordentligt i gang.

Pointen med foretagendet (fra min stol) er at fjerne affald og omdanne det til fødevarer. Er der noget vi ikke har brug for, er det mere affald (i en verden hvis mange konflikter i følge Pentagonnetop bunder i forkert anvendelse og fordeling af ressourcer og tilhørende affaldsproblemer – herunder stigende CO2 som af de fleste mennesker med en interesse for videnskab – på nær betænkelige Weekendavisen-journalister – bør opfattes som et affaldsproblem). Og er der noget vi har mere brug for, er det fødevarer. Kan vi derfor lave affald om til fødevarer eller produkter (af nogle kaldt for den cirkulære økonomi og som der laves politik på i EU og i landene omkring os), går vi en lys fremtid i møde.

Når vi lever i en tid hvor vi hver dag smider tonsvis af næringsstoffer (kaffegrums) direkte ud i skraldespanden, så burde man da være lidt af en sjuft hvis man ikke begyndte at bruge sin hundredetusinde år gamle veludviklede evne for nysgerrighed og fantasi og tænke: Hmm… kan det gøres på en anden måde?

Vi er nået dertil i den nye virksomhed (som jeg har ved siden af konsulentvirksomheden Social Action ApS), hvor vi har købt to kølecontainere som vi indtil videre har stillet et hemmeligt sted i København. Vi er startet indretningen af de isolerede containere efter hollandsk forbillede; i Rotterdam er to entreprenører i færd med samme gesjæft som vores og vi udveksler viden, besøg og erfaring med dem dernede.

Januar og februar handler om at skaffe kaffegrums. I større mængder end jeg selv lige havde forudset. Vores enhed på to kølecontainere kan køre 1,5 tons kaffegrums igennem om måneden. Så der er faktisk rum for gode læs om måneden fra de kaffebryggere der vil være med i foretagendet. I skriver for øvrigt bare.

Hvordan skal det hele ende? Well, vi tager en dag ad gangen. Det gode ved at leve i Den Nye Verden Uden Affald er, at man må prøve sig frem. - Som generationer har gjort det før os for at skabe de små og store fremskridt, man kan nå at være en del af i løbet af et liv.

- - -

Inspireret af eget foretagende, kunne man dele iværksættere der arbejder i den cirkulære økonomi op i to kategorier: dem der skriver og kommunikerer om den cirkulære økonomi (som der er alt for mange af) og dem der bygger den cirkulære økonomi (som der er alt for få af). Inspireret af den litterære teoretiker og kulturhistoriker, Hans Ulrich Gumbrecht, kunne man kalde arbejdsformerne for ’second-order change’ og ’first-order change’. Forskellene på de to kategorier inden for den cirkulære økonomi, ser sådan ud:

2nd order change inden for den cirkulære økonomi

1st order change inden for den cirkulære økonomi

Skriver som produkt

Bygger som produkt

Fortæller om sine ting med powerpoint

Viser sine ting i virkeligheden

Ønsker at skabe bedre narrativer

Ønsker at skabe nye virkeligheder

Er afhænging af at overtale andre

Er afhængig af tro på eget håndværk

Tror at de ikke kan bygge

Ved ikke at de ikke kan bygge

Fortæller ikke hvad man ikke ved

Fortæller gerne hvad man ikke ved

Arbejder med hjernen og en smule hjertet

Arbejder med hjertet og hånden og en smule med hjernen

Lav risiko for fiasko

Høj risiko for fiasko

Bruger sin fornuft

Bruger sin fantasi

Om Pentagons beregninger om klimakrisen som årsag til andre globale kriser:

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2818/ressourcekrige.html

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly