Jeg har i mange år her på Børsens digitale sider prædiket om nødvendigheden af den grønne revolution.
Og jeg har selv gået og ventet på den.
Nok har den vist sig i det små ved at grønne teknologier i dag er de mest eksporterede danske energiteknologier (alene sidste år eksporterede Danmark for 43 milliarder grøn teknologer og en del mere en konventionel (sort) energiteknologi).
Men det er som om den ikke rigtig er feset ind.
Endda heller ikke hos mig selv.
Pludselig fandt jeg ud af, at jeg heller ikke selv gjorde meget andet en at skrive og være konsulent i hvad jeg kalder for bæredygtighedsindustrien.
Nok går det godt her, men jeg lavede stadig “blot” kommunikation. Og verden har brug for så meget mere end bare kommunikation.
Så jeg har startet en ny virksomhed sammen med en landmand. Sammen skal vi prøve at indsamle kaffegrums i de danske byer og gro spiselige svampe i grumset. Og sælge svampene. Eller; det er i hvertfald én af forretningsmodellerne.
Teknikken (at gro svampe i kaffegrums) er kendt i undergrundsmiljøer over hele verden; den er bare ikke blevet rigtig udfoldet i Danmark endnu. Men det siger sig selv: hvis man kan lave affald om til fødevarer, så er det en rigtig god idé.
Så med lyst til at dele ud af, hvordan man i det mindste kan PRØVE at skabe reel forandring med en ny produktionsvirksomhed, så starter jeg hermed føljetonen ‘Fra kaffegrums til svampeproduktion’. Tænk på det som en dagbog fra en grøn entreprenør — eller noget i den stil. Eller som Onkel Rejsende Mack fra Fragglerne der er ude på nye eventyr.
Kapitel 1 hedder: “Hvordan finder man en risikovillig og billig kemi-ingeniør i Danmark?”
Lets begin:
Thomas Harttung (landmanden) og jeg selv har nu gået i snart 10 måneder og arbejdet på idéen. Virksomheden er blevet stiftet som et ApS og vi er i gang med at teste de første forsøg med at omdanne kaffegrums til østerhatte i København. Vi har fået lov til at låne en kælder under restauranten Il Buco på Islands Brygge. Christer som har restauranten, er bornholmer; og jeg er bornholmer; så det gik let med at få det på plads.
Nu skal vi så henover sommeren til at bygge et laboratorium under restauranten. Svampe gror jo som bekendt i mørke. Svampe er i det hele taget en underlig størrelse. De hører hverken til plante- eller dyreriget, men opfører sig faktisk mere som et dyr end som en plante. Se en ret vild TED talk om svampe her: http://www.ted.com/talks/paul_stamets_on_6_ways_mushrooms_can_save_the_world
Nå. Men vi skal altså bygge laboratoriet over sommer; indsamle kaffegrums fra de omkringliggende caféer og sætte en form for produktion i gang.
Der er kun ét problem: Hvad gør vi med kaffegrumset EFTER vi har groet østershatte i dem? Svampene kan måske skyde frem 2 eller 3 gange i samme kaffegrums, men så heller ikke mere. Og hvad skal vi så bruge kaffegrumset til bagefter?
Vi har selvfølgelig nogle idéer. Men for at teste dem af, har vi brug for en billig kemi-ingeniør. Eller noget i den stil. Måske en biolog? Vi spurgte ude på vores facebook-side om der var nogen der kendte nogen, men ingen har endnu vendt tilbage. Det kunne jo være fantastisk at møde en god person som VED noget om hvordan et materiale som kaffegrums kan bruges i fremtiden.
Ja, det var så kapitel 1. Kapitel 2 kommer når der er mere at fortælle.