Return to site

Fra kaffegrums til svampe. Kapitel 4.

Beyond Coffee har nu 1 års jubilæum. Virksomheden blevet stiftet i april 2015 og vi har brugt et år på at gøre virksomheden klar til lancering.

Og det skete i sidste uge på denne baggrund:

  • Fabrikken på Nørrebro omdanner nu månedligt 1,5 tons kaffegrums til 250 kg spisesvampe.
  • Vi har i udviklet et Gro Sæt, som giver almindelige mennesker adgang til at gro østershatte i deres eget kaffegrums derhjemme i køkkenerne.
  • Butikken (som egentlig ikke var en del af den oprindelige plan) er opstartet i Jægersborggade i København hvorfra vi sælger vores produkter.
  • Vi er begyndt at sælge vores viden i form af konsulentydelser til interesserede i praktisk erfaring inden for den cirkulære økonomi.
  • En investor har lagt cool cash for at være en del af eventyret.
  • Vi bygger en fabrik no. 2 i løbet af 2016.

- -

Det føles sgu godt.

Vi holdt en VIP lancering og en fremvisning af fabrikken for 70 mennesker i sidste uge, og det repræsenterede startskuddet for virksomheden som ind videre – udover disse blogs – har forsøgt at holde sig under radaren.

Efter en artikel i Politiken i onsdags, blev vi da også ringet op af Miljøstyrelsen som ville høre, om vi faktisk havde gennemført de rette fødevarehåndteringskurser og havde opnået de rette bevillinger. Det havde vi. Og nu – når alt forarbejdet er på plads og det hele fungerer – er vi klar til at opskalere.

Vi er sgu alle lidt lettede nu. Arbejdet er omsat til produkter som nu er i folkets hænder. Vi er i markedets mercy. Og det føles rigtigt og rart at have introduceret det her foretagende til folk.

Selv er jeg overrasket hvor glad og stolt jeg er over vores lille Gro Sæt.

Det er dét produkt som folk kan købe og gøre dem til svampedyrker derhjemme. Det er en overraskende god følelse at holde sit eget produkt mellem hænderne. Og det gør jo ikke oplevelsen dårligere, at det er lavet af genbrugsplast og at etiketten er 100% bionedbrydelig og at tryksværten har opnået CradleToCrafle sølv-certifikat.

Det synes jeg altså godt man kan være stolt over.

Men rejsen er heldigvis kun lige begyndt. Hvis det her var Ringenes Herre var vi kun lige nået igennem Dunkelskoven sammen med Tom Bombadil. Der er stadig mange strækninger og landskaber der ligger foran os og vi ved ikke hvordan ruten ser ud. Men vi kender retningen. Og det er det vigtigste. Hvad vi møder på rejsen – who knows? Men indtil videre har vi været tro mod tilfældet. Tilfældige ting som vi støder på på vores vej. Tilfælde som vi møder i form af mennesker og idéer og energier. Og som vi kan gribe eller discarde nogenlunde selvsikkert – netop fordi vi har en retning vi gerne vil nå frem imod. Læs mere om den retning i Kapitel 2.

Og hvad skal vi så hen imod nu?

Jo, vi skal finde ud af, hvordan vores restprodukt kan anvendes efter der har groet svampe i det. Det vil 

sige: vi gror svampe i kaffegrums. Efter svampene har groet i grumset, har det ændret næringsstoffet ’kaffegrums’ til et proteinstof, som vi ikke ved hvad vil skal kalde endnu. Men én ting er sikkert. Vi vil ikke kalde det ’affald’. Det ville man nok have kaldt det i sidste halvdel af det 20. århundrede, men ikke nu – i den første halvdel af det 21. århundrede. Det er proteiner som kan bruges til mange andre ting end at blive brændt på et forbrændingsanlæg i en dansk provins.

For eksempel ved vi fra vores stadigt voksende internationale netværk af eksperter i svampedyrkning, at vi kan anvende proteinstoffet som hønsefoder. Det jo fantastisk. Forestil dig det: at kaffegrums kan blive til østershatte. Og efter svampene er høstet, er kaffegrumset lavet om til et proteinprodukt der kan blive til hønsefoder. Det er jo ren magi.

Vi har afprøvet protein-substratet (som vi indtil videre på den mest usexede vis kalder det) på nogle høns via en hønseavler som sælger økologiske høns til københavnske restauranter (vores grums er jo også økologisk). Hønsene spiser det, fortæller hun. Men ikke med stor glæde. Og inden hun fortsætter med at fodre det til sine høns, vil hun gerne have at vi laver en foderanalyse på produktet. Så det er vi i gang med nu. Resultaterne bør komme ind med posten i vores butik om ca. en uge.

Derudover ønsker vi at blive gode venner med det europæiske undergrundsnetværk for svampedyrkning i kaffegrums. Der er mange interessante og venlige mennesker og bekendtskaber derude af forskellige typer af europæere som har arbejdet (nogle i meget længere tid end os) på hver deres måde med at introducere dyrkningsteknikken til deres eget land og bosteds-område. Og der er meget som vi alle sammen kan lære af hinanden på tværs af kontinentet.

Så Beyond Coffee har besluttet at ligge land til den 3. europæiske forsamling af kaffegrums-til-svampedyrkere/nørder. Og det bliver fedt! Det kommer til at ske i oktober hvor de kommer tilrejsende fra hele Europa til Refshaleøen i København.

Det som er så inspirerende ved at arbejde med det her – dybt inde i den cirkulære økonomi – er, at idéer til at håndtere nye strømme af materialer bare synes at fortsætte og fortsætte. Fx havde ingen os regnet med, at vi måske skulle sælge hønsefoder, da vi startede for et år siden. Men det er der begivenhederne har taget os hen. Og hvis det fungerer, hvad kan der så opstå af nye strømme? Hvis vi pludselig har med høns at gøre, kunne man så forestille sig at vi kunne bruge de fremtidigt overskydende fjer til noget?

Der kan kun opstå flere strømme.

Fra nu af synes udviklingen ustoppelig.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly