Return to site

Fantasiens møde med klimaet.

Hvad kreativiteten og Richard Florida var for starten af 00erne er klimaet og Thomas Friedman blevet for slutningen af 00erne. Men for nu at bruge blog-mediet så aggressivt som muligt og springe direkte til konklusioner uden så mange del-argumentationer, hvad skal der så til for at skabe fusion mellem de to kundskaber; kreativtet og klima?

Verdens klogehoveder og medarbejdere der er ansatte til at invitere keynote speakers til alskens konferencer og workshops kan da ikke have taget fejl i starten af 00erne; der MÅ da have været noget i det der med kreativiteten som afgørende kompetence for vestlige firmaer og regioners innovationskapacitet til at være på forspring med fremstormende arbejdernationer som Kina og Indien. Ikke sandt?

Men nu er klimaet også kommet på banen som kompetence, man skal have styr på for at gøre sig i den globale konkurrence. Og på innovation. Det viser blandt andet en ny rapport fra FORA med titlen New Nature of Innovation med forord af CK Prahalad. Se mere her: http://www.newnatureofinnovation.org/.

Fint nok. Hvad sker der så hvis man kobler kreativitet med klima? Hvad kan man få ud af det? Hvilke arbejdspladser kan der komme ud af det? Hvor kreativitetens historiske legepladser har været reklamebureauet og designvirksomheden, er klima-kreativitetens legeplads endnu ikke opfundet.

Det nærmeste man kommer sådanne legepladser er store virksomheders egne innovationsafdelinger, som Grundfos' New Business afdeling der fik til opgave at starte det nu mere og mere kendte og, med rette, bredt respekterede LifeLink projekt som leverer rent vand til fattige i Kenya – FORUDEN at give de fattige økonomisk råderum til at komme ud af fattigdom på sigt. (Læs mere om LifeLink ved at læse case-beskrivelsen her: http://www.socialaction.dk/csi-report.php).

Så hvor findes den legeplads?

Klima-kreativiteten, og god gammeldags barnlig fantasi, findes først og fremmest i alle os som gerne vil arbejde med kreativitet og innovation med et formål. Dermed udelukkes automatisk et arbejde i reklamebranchen og i store dele af designbranchen der hovedløst producerer og kommunikerer 20. århundredes produkter med metoder fra det 21. århundrede. Har vi en fremadskuende innovationsafdeling / new business afdeling som Grundfos, ja så kan vi gå derhen. Og har vi ikke det? Ja, så er det måske på tide at starte dit eget firma eller få en alvorlig snak med din chef eller bestyrelse om hvad du synes skaber en meningsfuld arbejdsplads. Selv har vi i Social Action prøvet at skabe den perfekte arbejdsplads hvor passion for klima går hånd i hånd med en passion for kreativitet og forretningsudvikling.

Jeps, det erkendes: det er en rough start vi har været ude i, men fordi industrien er så ny, har der også været interesse for vores vinkler og for vores ydelser. Vi har nu arbejdet med blandt andet ethanol, brint, skovdyrkning og affald, hvilket er emneområder vi synes er superhotte og supersexede, uanset hvor grå og kedelige og perspektivtomme de måtte synes for andre der stadig lever i det 20. århundrede.

Vi er overbevist om at for at kunne se klimaudfordringen og den globale konkurrence i øjnene, må man have is maven til at gøre kedelige ting sexede. Og det både fra et konceptuelt/produktudviklingssynspunkt og fra et kommunikationssynspunkt. Vi har i Social Action lagt hovedet på blokken for at skabe en industri for klima-kreativitet. Nu er det op til andre at følge trop.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly