Return to site

En vag klimaaftale i København kan skabe en positiv Bush-Effekt.

Så kom katten ud af posen. Det bliver ikke en stor aftale i København.

Det har mange eksperter vidst i lang tid, og for mange kommer det ikke som en overraskelse. Den positive nyhed er, at konsekvensen kan blive en global reaktion som ligner reaktionen i USA på Bush administrationens manglende klimatiltag fra 2001-2008.

Selv boede jeg i Toronto fra 2004-2007 med talrige forretningsrejser til byer i USA. Det var slående, fuldkommen magisk, at observere det skred der skete i samfundet nærmest hver uge omkring 2004-2005.

Tydeligst var det at observere når man læste Business Week og The Economist og talte reklamer der havde noget med 'green' i sig. Amerikanske virksomheders behov for at slå sig på den grønne vinkel eksploderede i USA i disse år, Jeff Immelt fra Generel Electrics sprang ud i Ecomagination, over 200 amerikanske byer skrev – uden om staten – under på at forpligtige sig til Kytoto Protokollen og det var fantastisk at være derover i denne, Holdningsændringens Tid, i USA. Det mest bemærkelsesværdige ved skredet, for en ung europæer, var at det hele skete uden om det offentlige statsapparat.

Nærmest var det et oprør mod den synligt inaktive Bush administration. Man kan kalde det Bush-Effekten, som, sat på spidsen, betyder at det var Bush' inaktivitet der startede hele klimabølgen, som senere kom til Europa i slutningen af 2006. Samme reaktion kan ske i resten af verden, hvis klimaaftalen bliver vag.

Nu gider folk (virksomheder, byer og kommuner) fanme ikke mere politisk pladder og vælger at tage problemet i egen hånd. Det kan, efter min bedste overbevisning, sagtens blive en naturlig reaktion på en vag klimaaftale i december. Dén holdning kunne observeres hos Jeff Immelt i 2005 og det kan så småt anes hos virksomheder i Europa i dag.

Tag f.eks. franske Sensaris, der udvikler nye mobile løsninger til at måle CO2. På deres hjemmeside siger de direkte:

"We are now more and more convinced that there is a growing movement of people to make a difference at the local level without waiting for global summits."

Bush-effekten er kommet til kontinentet. Og jo dårligere en aftale, jo stærkere bliver den.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly