Return to site

En tur i bio med CPH DOX

Der har været Copenhagen DOX i disse dage i København.

 

10 dage hvor biograferne i København og Øst for Paradis i Århus er gået sammen om at vise nogle af de bedste og mest relevante fortællinger om virkeligheden, fortalt med levende billede. – Også kaldet dokumentarfilm.

 

Det er ingen hemmelighed at jeg er meget interesseret i at formidle komplekse emner gennem film- og animationsmediet. Jeg har en endda været heldig at være instruktør på en film om skabelse af byliv (lavet sammen med Gehl Architects) som blev vist på Louisiana og på Venedig Biennalen sidste år.

Med denne barnlig interesse for et medie, er det superspændende at komme ind i biografens lune mørke – gerne på en kontrastfuld solbestrålet, kold efterårsdag – og betragte hvordan verdens kreative filmsjæle videreformidler megakomplekse emner (som under DOX-festivallen), såsom hvad CERN og Higgs-Boson partiklet er, diplomatiet der skal lede til Kosovo og Serbiens fremtidig optagelse i EU, og en 3D-remake af de 2 første bjergbestigere af Mount Everest i 1953.

 

I listen herunder udvælger jeg nogle enkelte film, som jeg var inde og se, og som jeg håber du vil se en dag når de måske bliver vist på en af DR-kanalerne. - Nej, tror ikke TV2 eller TV3 vil være hurtigere på aftrækkeren. (Lyder det snobbet? So be it).

 

Her kommer de:

 

”Master of the Universe”

Et must-see for alle Børsen-læsere.

 

Man følger en tidligere, trader fra Tyskland, cirka 50 år, der går rundt i en forladt bankbygning/højhus i Frankfurt og fortæller om sit liv som trader. Manden er uhyre skarp og har handlet for milliarder af euro og tjente som trader 750.000 kr. om måneden. Hvad han har at fortælle (man får snarere indtryk af at han selv føler at han går til bekendelse), burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen på EU's forskellige finansministre. Fx nævner han hvor store kræfter der har interesse i at spekulere mod euroen for at knuse den. Og hvordan det gøres systematisk ved at spekulere imod Grækenland og Spanien. Strategien er, siger han, at få de svageste lande til at falde, for at få dominobrikkerne til at vælte. Hvad bliver næste slag i rækken, spørger intervieweren. ”Frankrig.” Og hvad sker der så, spørger intervieweren. ”Så er det slut”, siger den tidligere top-trader. ”Game over.”

 

En anden tankevækkende pointe er, at traderen fortæller, at hvor aktier for 20 år siden i gennemsnit blev solgt hvert 4. år, sælges aktier i dag i gennemsnit hvert 22. sekund.

 

Bummelum.

 

Se en trailer for filmen her:

http://www.youtube.com/watch?v=hIB5dlbNUB8

 

Filmen genvises den 19/11 kl. 17:30 i Empire Bio i København.

 

- -

 

”Attenborough and Björk: The Nature of Music”.

 

En mere opløftende film.

 

Den handler om Björk og de lyde der kommer fra naturen. Sammen med BBC naturprogrammernes grand old man, David Attenborough, følger man hende udforske naturens lyde og hendes udforskning af nye teknologiske måde at vise lyd på visuelt. En af de ting ved Björk jeg synes er så fascinerende og efterstræbelsesværdig, er hendes evne til at finde og samarbejde med ukendte kunstnere og instrumentbyggere for at katapultisere deres niche-viden om et niche-håndværk ud til en global skare af lyttere. Hun er en mester i at finde uopdaget talent. Som fx den introverte britte og lydbilledhugger Henry Dagg der har bygget et kæmpe orgel, som spiller musik ved at sætte korte metalrør i en kæmpe, roterende metaltønde med i alt 11.520 huller.

 

Hør orgelet her:

http://www.youtube.com/watch?v=JJzjEiI3-Zc

 

Filmen genvises den 20/11 kl. 18:00 i Empire Bio.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly