Return to site

En samtale med en investor der ændrede mig for altid

For nogle uger siden blev jeg optaget på kurset Singularity University Copenhagen.

 

60 ungsindede (mellem ca. 20 og 50 år) var blevet udvalgt til at deltage i det årlige kursus som varer 5 dage og som i Danmark er støttet af Industriens Fond og drives af iværksætter-netværket Dare2Mansion i Københavns Nordvest kvarter.

 

Børsen har skrevet en del om Singularity University (senest i går) og det var faktisk de artikler der gjorde mig interesseret i at søge ind på kurset.

 

Singularity University er et uddannelsesforløb udi teknologi-udvikling der oprindelig er startet i hjertet af Silicon Valley i Californien. Idémændene bag er to teknologi-udviklere par excellence; Google Director of Engineering, Ray Kurzweil og rum-iværksætteren, Peter H. Diamandis.

 

Uddannelsen i Californien varer 3 måneder, hvor de ypperste eksperter inden for teknologi-udvikling indtræder i Singularity University regi og underviser de særligt udvalgte fra hele verden. Du skal selv have en idé med dig, som du gerne vil udvikle under kurset i Californien. Og idéen skal minimum kunne påvirke 1 milliard mennesker, hvis den realiseres.

 

En canadier har gennemgået kurset og har i dag stiftet verdens første kvantecomputerfirma, 1QBit.

En russer har gennemgået kurset og arbejder i dag på at genopfinde rumindustrien med soldrevene pilotløse rumskibe.

 

To personer fra USA har gennemgået kurset og har i dag, som de første nogensinde, vundet kontrakt med NASA om at bygge konstruktioner på over 5 kilometer i rummet. Da det koster 10.000 dollars at fragte 400 gram materiale ud i rummet fra jorden, er det planen at anvende materialet fra meteorer (materialer som allerede findes ud i rummet) til at 3D-printe konstruktioner derude.

 

- - -

 

Kurset i Danmark er en mini-udgave af den californiske version.

Kurzweil og Diamandis har sammen med andre involverede ønsket at udbrede den californiske uddannelse til andre dele af verden. Herunder Danmark og København.

Jeg kom altså på dette års danske kursus som varer 5 dage og hvor man kan vinde et ”rigtigt” 3 måneders Singularity-forløb i Silicon Valley.

 

- - -

 

Intentionen med dette blog-indlæg er ikke at fortælle om mine oplevelser på kurset. Selvom jeg mødte mange sindssygt interessante meddeltagende danskere, var det én samtale, jeg havde, som især skilte sig ud.

 

- - -

 

Det var på den sidste dag; om lørdagen.

Her havde Dare2Mansion fået fløjet en af de bedste oplægsholdere fra Singularity University til København. Det er David Roberts, som er IT-millionær og angel investor.

 

Efter hans tale lørdag aften, var det officielle program slut og det var tid til øl, dans og hygge. Og det blev virkelig en hyggelig og dansabel aften, skal jeg huske at fortælle. Men under min samtale med Davis Roberts over en øl – inden festen og jeg selv slog hjerne fra og gik glædeligt amok – fik vi diskuteret en så bred variation af betydelige emner, som i mange år har ligget og luret i baghovedet og som jeg ikke rigtig har haft nogle pålidelige mennesker at tale med om, at jeg tror at jeg faktisk har ændret mig for altid efter at samtalen sluttede. Hvordan jeg ændrede mig, må jeg skrive i et andet blog-indlæg.

 

Her og nu vil jeg blot prøve at gengive samtalen så præcist som muligt.

 

- - -

 

Men først lidt baggrund om David Roberts.

 

David Roberts er en CEO og serie-entreprenør og har startet virksomheder med investeringer på over 100 millioner dollars fra bl.a. Kleiner Perkins, Vinod Khosla, Cisco, Oracle, Accenture og In-Q-Tel. Han har arbejdet som investment banker i Mergers & Acquisitions Group i Goldman Sachs hovedsædet. Han fik sin BA i Computer Science & Engineering fra M.I.T. og blev specialiseret i Artificial Intelligence og Bio-Computer Engineering. Han har en M.B.A. fra Harvard Business School. David Roberts er bestyrelsesformand for HaloDrop, en global drone services virksomhed, bestyrelsesformand for 1QBit, verdens første virksomhed for kvantecomputere og er rådgiver for Made-In-Space som er ansvarlig for at producere det første objekt i rummet med en 3D printer på den internationale rumstation, ISS. Derudover er han tidligere special agent for FBI.

- - -

En sidste note der skal siges, inden samtalen gengives, er denne (for ellers giver samtalens første samtale-emne ingen mening):

Ray Kurweil, som er en af grundlæggerne bag Singularity University, anser jeg som en af de farligste mennesker på jorden.

 

For den vakte læser vil han/hun vide, at jeg har det på denne måde overfor Ray Kurzweil. Det har jeg skrevet om tidligere. Fx her og her. Og mennesker som Elon Musk og mange andre bakker mig op. Det har jeg fx skrevet om her.

 

Årsagen til, at jeg finder Kurzweil som en af de farligste mennesker på jorden, er på grund af mandens vådeste drøm. Kurzweils vådeste drøm er at skabe evigt liv. Og tjene penge på det. Denne udvikling mod en kommercialisering af at skabe evigt liv for de rige ved hjælp af bl.a. genteknologi, har jeg skrevet om her.

 

- - -

 

Og nu til selve situationen og samtalen. Den skete med David Bowie blæsende ud af højtalerne og øl i hånden:

 

Tobias Lau: David, må jeg forstyrre? Der er noget jeg gerne vil spørge dig om. Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal pakke det ind, så jeg spørge bare direkte. For mig er Ray Kurzweil en af de farligste mennesker på jorden. Det skyldes hans ønske om at bruge teknologi til at få ham til at leve for evigt. Og det synes jeg er meget uhyggeligt. Kan du forstå det?

 

David Roberts: Tobias, du skal bare vide at det vil ske. Og det vil ske i din livstid. Du kan lige så godt vænne dig til tanken. Det vil blive muligt at bruge teknologi til at leve for evigt.

 

Tobias Lau: Hm. Men der hvor det bliver ubehageligt, er hvor det er kommercielle interesser der skal bestemme, hvem der får lov til at få adgang til det evige liv. Er du enig i det?

 

David Roberts: Teknologi og teknologiudvikling er bare vores natur. Vi har altid udviklet teknologi. Det er en del af vores udvikling. Fugle bygger reder. Det er deres måde at bruge teknologi på. Vi er ligesom fuglene der bare bygger med mere avancerede midler.

 

Tobias Lau: Men nu snakker du om fugle. Fugle har jo lige rettigheder til at bygge reder. Det vi snakker om, er jo at nogle mennesker – pga. af deres rigdomme – vil have mulighed for at ændre på vores races udvikling og udelukke andre fra den udvikling. Du taler om en hel fugleraces samlede muligheder. Jeg taler om, at det kun er få mennesker der vil få lov til at bruge teknologi til at skabe evigt liv. Lad mig sige det på en anden måde: Hvis den menneskelige udvikling bare havde været 100 år hurtigere i vores 250.000 år lange udvikling og Ray Kurzweil havde levet for 100 år siden, så havde jeg muligvis ikke eksisteret. Fordi nogle få – med mange midler – kunne bestemme over hvem der kan fortsætte med at leve på bekostning af andre. Og det synes jeg ikke er fair. Jeg kan også spørge på en anden måde: Tror du at teknologi vil bruges til at arbejde imod at skabe mere og mere ulighed eller mere og mere lighed i verden?

 

David Roberts: Den fattigste milliard vil blive løftet op – det er helt sikkert og vigtigt at huske på. Alle folk vil blive rigere. Men den rigeste 1% vil blive meget, meget rigere. I dag er det 85 mennesker der ejer halvdelen af al rigdom i verden. Om få år, måske 20 år, vil det bare være 10 personer der ejer det meste af alt i verden. Måske vil det bare være 1 person.

 

Tobias Lau: Bør man ikke sørge for, at teknologi arbejde for mere lighed i verden? Det er da sådan et mål vi som race bør sætte for teknologi? I stedet for at tænke kortsigtet og på, hvor meget rigdom og hvor mange stock options vi hver især kan tilrane os?

 

David Roverts: Vi kan jo bruge selve teknologien til at hjælpe os med at prioritere hvad vi skal løse. Jeg troede vi skulle vente mange flere år før nogle Singularity teams ville foreslå at få AI til at bestemme hvordan vi mennesker skal prioritere verdens udvikling [som det vindende Singularity hold i København foreslog – at få en global AI valgmekanisme til at være governance structure for hvad mennesker skal arbejde på på jorden. Jeg var ikke med i den gruppe.]

 

Tobias Lau: Er du nervøs for verdens udvikling?

 

Davis Roberts: Jeg tror at verden vil blive mere og mere ustabil i mange årtier frem. Primært drevet af klimaforandringerne som vil forværres. Der vil være stigende kampe om ressourcer. Det vil ikke overraske mig, hvis vi ser at nogle nationer vil invadere andre med argumentationen at holde klimaændringerne under så meget kontrol som mulig. Jeg tror denne ustabilitet vil peake omkring 2045, for så – forhåbentlig – at blive bedre igen. Omkring 2045 vil det være gået op for så mange, at vi står med omfattende udfordringer og det er samtidig her omkring at AI vil kunne introduceres. Så der vil tages nogle drastiske skridt omkring 2045. Så – vi går mod mere og mere ustabilitet indtil omkring 2045. Her vil vi stå overfor et valg om hvordan vi bevæger os fremad.

 

Tobias Lau: Må jeg gerne fortælle dig en historie. Det er en sindssyg historie.

 

David Roberts: [smiler] Ja, gerne.

 

Tobias Lau: Ok. Men jeg advarer igen. Det er en sindssyg historie.

Historien handler om den tidligere professor Norma Milanovich fra USA.

Hun sad på sit universitetskontor en sen aftentime. Pludselig hørte hun en stemme sige til hende: "Norma, grib pen og papir." Hun lod som ingenting. Hun hørte stemmen igen og gjorde så hvad der blev sagt. Pludselig begyndte hendes hænder at skrive af sig selv på papiret og hun smed pennen væk i angst. Da hun satte sig hen til sin computer for at arbejde, begyndte fingrene at danse på tastaturet uden at hun selv havde kontrol over det. På skærmen blev der skrevet: "Kære Norma, vi er glad for at kunne bruge dig til at kommunikere til jordens folk." Igen blev hun grebet af frygt og smed tastaturet fra sig og rørte ikke en computer i flere måneder.

Efter der var gået 9 måneder, syntes hendes mand og venner at hun måtte prøve at bruge en computer igen og sagde at de ville sætte sig omkring hende i samme lokale, for at få hende til at slappe af.

Hun satte sig foran tastaturet. Med ét begyndte hendes fingre at skrive af sig selv igen. På skærmen stod: "Kære Norma, det tager mennesket 9 måneder at føde et barn. Det tog dig 9 måneder at vende tilbage til os. Velkommen tilbage."

[Jeg havde stadig David Roberts' opmærksomhed, ja faktisk havde jeg på dette tidspunkt David Roberts' fuldkommen udelte opmærksomhed. Jeg fortsatte historien.]

 

Tobias Lau: Norma skrev i dagene efter 5.000 sider om de ting der blev fortalt til hende. Det var aliens – af Norma beskrevet som de godsindede arcturianere – som kommunikerede til Norma Milanovich. Gennem hende skrev de om hvordan universet hænger sammen og hvilke udfordringer vores race står overfor i den store sammenhæng. De vigtigste pointer er udgivet i den 400 sider lange bog 'The Light Shall Set You Free'.

Nu vil ikke gå i detaljer med denne syrede historie, David, og jeg ved ikke hvad jeg selv skal tro. Men der er én pointe som jeg synes er relevant at give vide, som Norma Milanovich mener at have fået fortalt fra en højere civilisation, i forbindelse med det som vi før talte om.

De her arcturianere fortæller Norma - og os - at der er to retninger at intelligente skabninger kan udvikle sig i - det vil sige to typer civilisationer som findes derude: de som har udviklet sig til at blive mere egoistiske, grådige og opsat på teknologi som frelsende faktor; også kaldet ’the greys’ og ligner de aliens vi kender med mandelformede øjne. Og så dem som har udviklet sig til blive mere drevet af kærlighed, helhed og spiritualitet.

Det er de grådige og teknologifokuserede aliens, som er dem der med jævne mellemrum kidnapper mennesker og dyr på jorden for at lave genforsøg med os, fordi de er ved at udrydde deres egen art. Det er de kærlige som kontaktede Norma. De siger, at vi lige nu står ved en korsvej, hvor vi må beslutte hvilken af de to veje vi vil gå."

 

[David Roberts nikker alvorligt.]

 

David Roberts: Jeg ved ikke om der findes aliens, men hvis de gerne vil lære os noget, så ville de nok bruge deres hjerne-lasere eller hvad de må have, for at få vores bevidsthed rettet til. Og ikke kommunikere gennem en ukendt professor.

 

Tobias: Det har jeg faktisk tænkt over. Og jeg har tænkt, at den her måde at udbrede deres budskab på er genialt udtænkt. Fordi de har jo sørget at de blot inviterer til at denne viden udbredes. Nemlig kun af folk som selv vælger at udbrede det – fra menneske til menneske. Fx hørte jeg tilfældigvis en dansk radio-udsendelse om Norma Milanovich. Og nu står jeg her og deler den med en amerikaner som dig over en øl – og nu kan du så tage historien videre med dig. Det er da en naturlig og tillidsskabende måde at sprede synspunkter på, synes du ikke?"

 

David Roberts: Jeg tror nu ikke at nogle høj-intelligente væsener ville være interesserede i en art som vores. Det svarer til at vi skulle interesse os meget for myrers overlevelse. Og det gør vi jo ikke.

 

Tobias Lau: Der tager du faktisk fejl. Der er en Harvard professor som hedder E. O. Wilson. Fra dit land. Kender du ham?

 

David Roberts: Nej.

 

Tobias Lau: Men han er en af de førende myreforskere i verden. Han har skrevet en bog der hedder 'The Social Conquest of Earth'. Og den handler om, hvad vi kan lære af myrer. Homo sapiens har jo levet på jorden i ca. 250.000 år. Men myrer har levet her i 150 millioner år. Tager man den samlede biomasse af myrer og sætter op på en vægt og tager den samlede biomasse af mennesker og sætter op på den modsatte vægt, så vil de veje lige meget. De to arter vejer lige meget. Men de 150 millioner år gamle myrer er ikke i gang med at udfordre jorden og livet her, som vi er.

 

David Roberts: Hmm. Det er interessant. Har du nogensinde overvejet at skrive en bog?

 

Tobias Lau: Ja, det har jeg faktisk tænkt mig. Men jeg vil ikke tage mere af din tid. Og inden det bliver alt for syret, må vi hellere stoppe vores snak her. Skål.

 

David Roberts: Skål.

 

- - -

 

Gårsdagens Børsen-artikel om Singularity University og Danske Banks interesse i det:

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/139944/artikel.html

- -

Om Ray Kurzweil og jagten på et evigt liv:

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2673/en_teknologiudvikling_alle_boer_holde_oeje_med.html

- -

Om en række forskeres og privatpersoners underskrift-indsamling for at sikre at anvende AI til menneskehedens bedste:

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/3094/kunstig_intelligens_the_future_of_life.html

- -

Om E. O. Wilson og myrer:

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2045/sommerlaesning_myrer_hjernen_og_verdens_udvikling.html

- -

Radio-udsendelsen om Norma Milanovich:

http://www.radio24syv.dk/programmer/forfra-med-jeppesen/11552411/19:07/forfra-med-jeppesen-uge-19-2015-2/

- -

Lyt til acturianeren Katoomi tale til jordens folk, som det er skrevet af Norma Milanovich i bogen ’The Light Shall Set You Free’ og oplæst af kvinden Grace Butler:

https://www.youtube.com/watch?v=PrVBdGPkS00

For nogle uger siden blev jeg optaget på kurset Singularity University Copenhagen.

60 ungsindede (mellem ca. 20 og 50 år) var blevet udvalgt til at deltage i det årlige kursus som varer 5 dage og som i Danmark er støttet af Industriens Fond og drives af iværksætter-netværket Dare2Mansion i Københavns Nordvest kvarter.

Børsen har skrevet en del om Singularity University (senest i går) og det var faktisk de artikler der gjorde mig interesseret i at søge ind på kurset.

Singularity University er et uddannelsesforløb udi teknologi-udvikling der oprindelig er startet i hjertet af Silicon Valley i Californien. Idémændene bag er to teknologi-udviklere par excellence; Google Director of Engineering, Ray Kurzweil og rum-iværksætteren, Peter H. Diamandis.

Uddannelsen i Californien varer 3 måneder, hvor de ypperste eksperter inden for teknologi-udvikling indtræder i Singularity University regi og underviser de særligt udvalgte fra hele verden. Du skal selv have en idé med dig, som du gerne vil udvikle under kurset i Californien. Og idéen skal minimum kunne påvirke 1 milliard mennesker, hvis den realiseres.

En canadier har gennemgået kurset og har i dag stiftet verdens første kvantecomputerfirma, 1QBit.

En russer har gennemgået kurset og arbejder i dag på at genopfinde rumindustrien med soldrevene pilotløse rumskibe.

To personer fra USA har gennemgået kurset og har i dag, som de første nogensinde, vundet kontrakt med NASA om at bygge konstruktioner på over 5 kilometer i rummet. Da det koster 10.000 dollars at fragte 400 gram materiale ud i rummet fra jorden, er det planen at anvende materialet fra meteorer (materialer som allerede findes ud i rummet) til at 3D-printe konstruktioner derude.

- - -

Kurset i Danmark er en mini-udgave af den californiske version.

Kurzweil og Diamandis har sammen med andre involverede ønsket at udbrede den californiske uddannelse til andre dele af verden. Herunder Danmark og København.

Jeg kom altså på dette års danske kursus som varer 5 dage og hvor man kan vinde et ”rigtigt” 3 måneders Singularity-forløb i Silicon Valley.

- - -

Intentionen med dette blog-indlæg er ikke at fortælle om mine oplevelser på kurset. Selvom jeg mødte mange sindssygt interessante meddeltagende danskere, var det én samtale, jeg havde, som især skilte sig ud.

- - -

Det var på den sidste dag; om lørdagen.

Her havde Dare2Mansion fået fløjet en af de bedste oplægsholdere fra Singularity University til København. Det er David Roberts, som er IT-millionær og angel investor.

Efter hans tale lørdag aften, var det officielle program slut og det var tid til øl, dans og hygge. Og det blev virkelig en hyggelig og dansabel aften, skal jeg huske at fortælle. Men under min samtale med Davis Roberts over en øl – inden festen og jeg selv slog hjerne fra og gik glædeligt amok – fik vi diskuteret en så bred variation af betydelige emner, som i mange år har ligget og luret i baghovedet og som jeg ikke rigtig har haft nogle pålidelige mennesker at tale med om, at jeg tror at jeg faktisk har ændret mig for altid efter at samtalen sluttede. Hvordan jeg ændrede mig, må jeg skrive i et andet blog-indlæg.

Her og nu vil jeg blot prøve at gengive samtalen så præcist som muligt.

- - -

Men først lidt baggrund om David Roberts.

David Roberts er en CEO og serie-entreprenør og har startet virksomheder med investeringer på over 100 millioner dollars fra bl.a. Kleiner Perkins, Vinod Khosla, Cisco, Oracle, Accenture og In-Q-Tel. Han har arbejdet som investment banker i Mergers & Acquisitions Group i Goldman Sachs hovedsædet. Han fik sin BA i Computer Science & Engineering fra M.I.T. og blev specialiseret i Artificial Intelligence og Bio-Computer Engineering. Han har en M.B.A. fra Harvard Business School. David Roberts er bestyrelsesformand for HaloDrop, en global drone services virksomhed, bestyrelsesformand for 1QBit, verdens første virksomhed for kvantecomputere og er rådgiver for Made-In-Space som er ansvarlig for at producere det første objekt i rummet med en 3D printer på den internationale rumstation, ISS. Derudover er han tidligere special agent for FBI.

- - -

En sidste note der skal siges, inden samtalen gengives, er denne (for ellers giver samtalens første samtale-emne ingen mening):

Ray Kurweil, som er en af grundlæggerne bag Singularity University, anser jeg som en af de farligste mennesker på jorden.

For den vakte læser vil han/hun vide, at jeg har det på denne måde overfor Ray Kurzweil. Det har jeg skrevet om tidligere. Fx her og her. Og mennesker som Elon Musk og mange andre bakker mig op. Det har jeg fx skrevet om her.

Årsagen til, at jeg finder Kurzweil som en af de farligste mennesker på jorden, er på grund af mandens vådeste drøm. Kurzweils vådeste drøm er at skabe evigt liv. Og tjene penge på det. Denne udvikling mod en kommercialisering af at skabe evigt liv for de rige ved hjælp af bl.a. genteknologi, har jeg skrevet om her.

- - -

Og nu til selve situationen og samtalen. Den skete med David Bowie blæsende ud af højtalerne og øl i hånden:

Tobias Lau: David, må jeg forstyrre? Der er noget jeg gerne vil spørge dig om. Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal pakke det ind, så jeg spørge bare direkte. For mig er Ray Kurzweil en af de farligste mennesker på jorden. Det skyldes hans ønske om at bruge teknologi til at få ham til at leve for evigt. Og det synes jeg er meget uhyggeligt. Kan du forstå det?

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly