Det blev nævnt i TV-Avisen Søndag, at Danmarks produktionsevne er helt i bund.
På bare 10 år har vi mistet hver 4. industriarbejder.
Det er katastrofalt. Især hvis man sammenligner med andre OECD lande. Og som det så rigtigt blev nævnt i indslaget, betyder færre produktion også færre ting at forbedre og derfor forringes også evnen til at skabe innovation. Lad os tænke mere direkte.
Tanken om at Kina skal fabrikere, mens Danmark skal innovere er dødsdømt. Tør nogen vove at sige, at det hænger sådan sammen? I så fald, går det imod politikeres konstante formaning om at 'vi skal leve af viden'. Ja, det er fint, men hvad skal vi bruge den viden til? Det vil være interessant at tænke over hvad vi skal gøre, for at få de industriarbejdspladser tilbage, som vi har mistet.
Skal industriarbejderne tilbage på nye fabrikker, hvilke fabrikker skal det så være? Selvfølgelig skal de ikke arbejde i de samme fabrikker, som i flere årtier har skabt de miljøproblemer som vi i dag prøver at løse med alskens clean tech lappeløsninger, partikelfiltre og andet her og der. De skal arbejde på helt nye fabrikker med helt nye standarder. De skal arbejde på en fabrik skabt og udviklet til det 21. århundrede.
I Californien åbnede guvernør Schwarzenegger forleden et Cradle to Cradle institut. Det hedder Green Products Innovation Institute. Tanken er at skabe et center, hvor man kan samle den viden der skal til, for at skabe fremtidens grønne produkter. Hvorfor tager Danmark ikke skridtet videre. Kan vi lave en Cradle to Cradle fabrik i Danmark? Det kunne være interessant at diskutere udvikling af fabrikker som supplement til kun at snakke viden. Det vil gøre veje frem for Danmark mere virkelig og mere reel.
Hvad om vi diskutere hvilke fabrikker vil vi have i Danmark, frem for at snakke om abstrakt viden. Her er en top 5 over de fabrikker jeg gerne vil se i Danmark inden for de næste 5 år:
1. En Cradle to Cradle fabrik der møder den efterspørgsel på området som eksploderer over hele verden.
2. En vand-fabrik der udvikler nye vand-produkter til verden.
3. En grøn emballage-fabrik til verdens producenter.
4. En velfærdsfabrik til nye velfærdsprodukter.
5. En landbrugs-fabrik til nye bæredygtige landbrugsprodukter.
Formidler man Danmark som landet med fremtidens fabrikker, kan det endvidere være, at mere kompetent udenlandsk arbejdskraft vælger at plante sig i Danmark.