Danmark er ikke et land, men en stor by.
I hvertfald hvis man ser lidt på det i det globale perspektiv. Og vil man leve og vækste som i 1950erne og 60erne (ikke som i den lavere vækst i 90erne og 00erne), ér der så andre perspektiver at se igennem?
Vores syn på Danmark blive nødt til at forandre sig. Og som de fleste tænkende mennesker er klar over, så er forandring det eneste konstante vi kender til og kan stole på.
Lad os anskue Danmark som en by. Én by.
Det vil sige: en by på 5 en halv millioner mennesker. Vi har lidt parker (Silkeborgskovene, Rold Skov, Almindingen) og vi har forskellige bykvarterer (fælleden i Sønderjylland, kolonihaverne på Lolland-Falster, brokvarteret i København, nogle timer til strandene på Bornholm og ved Vesterhavet, etc.), hver med sine udfordringer, muligheder og levemåder.
Men det er blot en lille by som skal prøve at konkurrere med de andre byer: Paris (8 millioner), Cairo (15 millioner), London (8,5 millioner) Dhaka (12 millioner), Shanghai (24 millioner).
I en by bliver vi nødt til at tage os af hinanden fordi vi nu engang går op og ned ad hinanden; vi bliver nødt til at kere os om vores bymæssige brug af naturressourcer og recirkulere dem for at spare på omkostninger. Og på smartere måder end alle andre byer; byer som misunder os og som ønsker at kopiere os på sigt til gavn for vores eksport.
Byen Danmark et smart folk. I byens brokvarter bygges en af de højeste bygninger for øjeblikket; det nye Panum Institut. Som kulturantropolog Joseph Campbell har sagt det: "You can tell what informs a society by the tallest building in a town." Den højeste bygning i byen Danmark er stadig Herlev hospital (120 meter).
I byerne Frankfurt og i Hong Kong og Shanghai er de højeste bygninger bygget til dem, der skaber gældsdannelse. I byen Danmark bygges de til dem der skaber viden og sundhed. Hvilket samfund vil DU bo i?
En plan for hvordan byen Danmark kan fungere på lang sigt, igangsatte jeg selv for 3 år siden og jeg skrev planen sammen med Gehl Architects, Thomas Harttung (Aarstiderne), Jørgen Rosted (tidl. departementschef), Niras, Krydsrum, Søren Hermansen (Samsø Energiakademi).
Du kan læse den 3 sider lange plan her:
Begynder man at tænke Danmark som en by, så begynder løsningerne på indbyggernes forskelligheder og problemer at pible frem. Og vores sammenligning og samarbejde med andre byer og mennesketyper og menneskesyn i verden bliver mere ligetil og naturlige for alle i byen Danmark.
Hvad hvis vi tænker os som noget lokalt i verden, frem for noget nationalt uden for verden?
Så lad dette være tankemåden, hvorved vi vil bygge i dette århundrede: Danmark som en by i det større land der hedder verden.
Jo hurtigere vi samler os som indbyggere og gør vor stemmer hørt uden for byen Danmark, jo større, langvarigere og bedre vækst vil vi skabe.
- - -
Kan Man Bygge Et Nyt Land Manifest:
https://www.scribd.com/doc/190867265/Kan-Vi-Tegne-Et-Nyt-Land
- - -
Højeste bygning i byen Frankfurt:
Højeste bygning i byen Hong Kong:
Højeste bygning i byen Shanghai:
Højeste bygning i byen Danmark: