Return to site

Cirkulær økonomi, ø-samfund og spiral-vækst

Jeg skulle tale til en konference forleden, som handlede om hvordan små øer fra hele verden kan omstille sig og blive bæredygtige.

 

Kan man lære noget af øer? Af ø-samfund?

 

Til konferencen var en række repræsentanter fra øer i Asien, Europa og Amerika samlet. Det foregik på Bornholm.

 

(Hurtig note: Summen af mennesker der bor på småøer i verden estimeres til at være på 600 millioner mennesker).

 

Det som øerne delte erfaringer om, handlede i vid udstrækning om at udvikle et samfund der opererer med en økonomisk forståelse som har fået titlen 'cirkulær økonomi'.

 

Cirkulær økonomi er et mere og mere populært begreb inden for økonomisk forskning. Se en rapport om cirkulær økonomi her (rapporten er bl.a. finansieret af Cisco, British Telecom og Renault):

http://www.ellenmacarthurfoundation.org/business/reports

 

Kort fortalt indebærer cirkulær økonomi at al produktion udvikles og vedligeholdes ved hjælp af input fra biprodukter som produktionen selv skaber. Et eksempel, som den danske virksomhed, Katvig, er ved at udleve: Forestil jer en tøjvirksomhed skaber nyt tøj ved at få indleveret det gamle tøj, som folk ikke længere går med.

 

Cirkulær økonomi kan altså illustreres som en tegnet cirkel, hvor output bliver til input. Dermed gøres op med en traditionel lineær økonomi, hvor vækst opfattes som uafhængig af de biprodukter en produktion skaber. – Som i en streg der går skråt opad.

 

Denne blog handler ikke om cirkulær økonomi og hvad det er (se derfor link oven over til rapporten for mere info), men om hvilke dynamikker en cirkulær økonomi skaber i et samfund.

 

Til ø-konferencen holdt jeg et oplæg der blandt andet handlede om hvordan man kan få borgere til at genanvende affald. Jeg talte i den forbindelse også om cirkulær økonomi. En hollænder (som arbejder her: http://enviu.org/) fortalte mig, at han syntes at ordet 'cirkulær' ikke beskriver hvad der faktisk er hensigten med 'cirkulær økonomi'.

 

Han mente, at man i stedet for tale om noget cirkulært burde tale om spiraler der snurrer op ad - - som en serpentiner fra nytårsaften der peger ret op ad. Det mentale billede af spiraler der søger at blive højere og højere ville, ifølge hollænderen, bedre illustrere at biprodukter i en produktion øger intelligensen og værdien (økonomisk, miljømæssigt, socialt) af en produktion. Altså - - fremtidens økonomiske udvikling skal ikke tænkes som en cirkel, hvor stregen ender ikke hvor den startede. I stedet skal udviklingen tænkes som en spiral der aldrig bliver færdig med at snurre op ad, krølle efter krølle.

 

Måske man skulle kalde 'cirkulær økonomi' for 'spiral økonomi' i stedet?

 

- - -

 

Efter ø-konferencen blev jeg konfronteret med endnu et mentalt billede, som kan være med til at begrebsliggøre en økonomi i en bæredygtig verden.

 

Jeg faldt over et begreb i en bog, som er stærkt anbefalelsesværdig. Der er få bøger jeg har haft lyst til at oversætte og få oversat til dansk og det her er en af dem. Gunther Pauli's Blue Economy (2010).

Pauli er blandt andet en af hovedmændene bag det grønne rengøringsbrand Ecover og rådgiver for Club of Rome.

 

Ud over at beskrive helt nye typer vækstmodeller, bruger han i bogen et ord jeg sjældent bruger: kaskader.

 

En kaskade kan lettest oversættes som den dynamik et trinvist vandfald skaber. Pauli brugere begrebet som verbum – at kaskade eller at udstrømme (af mangel på bedre oversættelsesevner...). Han snakker om 'at udstrømme energi' (cascade energy) og 'at udstrømme næringsstoffer' (cascade nutrition) ). Pauli siger blandt andet:

 

"It is the young at heart who will seize upon the entrepreneurial opportunities that emulate ecosystems and cascade energy and resources to add value and generate multiple exchange benefits, translating them into income and employment."

 

Jo, de vilde, store, abstrakte tanker og billedliggørelser er under udførelse for at skabe evnen til at snakke om en økonomi der kan få en verden til vækste i de næste mange tusinde år.

- - -

Links:

Se hvem der talte til konferencen om bæredygtige ø-samfund:

http://brightgreenisland.com/ecoislands-global-summit-2013/programme-of-events/

Hvor hollænderen arbejder:

http://enviu.org/

Blue Economy af Gunter Pauli (kan kun købes brugt):

http://www.amazon.com/Blue-Economy-10-Years-Innovations-Million/dp/0912111909

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly