Return to site

Bornholm, Bornholm, Bornholm

Her i den sidste og måske eneste sommermåned er det vel kærkomment at skrive om sin fødeø, Bornholm.

Antropologen Ruth Benedict sagde: ”Vi ser ikke den linse, vi ser verden igennem.” Så derfor er det også svært for mig at skrive den her blog.

Fordi. Jeg er fra Bornholm.

Selv har jeg gået og tænkt længe over en tanke – og i aften blev jeg igen spurgt af en ikke-bornholmer: Hvordan kan det være at så mange bornholmere bliver iværksættere? (Jeg har startet en virksomhed. Det vil sige 2. Det vil sige 3. Men den tredje gik konkurs).

Selv begyndte jeg at fundere over et muligt svar, da jeg for 2-3 år siden læste indledningen til den nu oversatte bog ’Atlas over afsidesliggende øer’. Heri beskrives en undersøgelse der viste at verdens mest lykkelige mennesker kommer fra øer. Forfatteren, Judith Schalansky, filosoferer over, at folk fra øer netop er lykkelige fordi de er i stand til at overskue samfundet. Der ér kun dén ø. Der er derfor altid muligt at holde overblikket over hvordan samfundet hænger sammen; forstå hvad der gør at noget udvikler sig og hvad der ikke udvikler sig. Der er ikke langt til magten, ikke langt til bunden, ikke langt til den vanvittige. Og alle skal de klare sig sammen. Fordi der ér kun dén ø.

Sådan er det lidt når man kommer fra Bornholm.

Der ér sgu ikke langt til Handelsstandsforeningen, til rektoren, til brandstationen, til stranden.

Og når man kan overskue samfundet, så kan man også lave det om. Eller prøve på at forbedre det.

Der er på en ø ingen grund til benægtelse af forandring. Kun: hvorfor egentlig ikke?

Der er rigtig mange af mine bornholmervenner og bekendte som har startet deres egen biks.

Nogle nævnt, nogle glemt:

Rasmus Pors og Luftkastellet og nu Langelinies nye restaurant (og meget andet)

Kristian Keller – ”ller”-’et i Mikkeller

Sarah Rosenmeier og Rådgivende Sociologer

Gorm og Gorms Pizza

Rasmus Kofoed, Nicolai Nørgaard og Magnus Høegh Kofoed og Kadeau

Min bror, Filip Lau og Christian Madsbjerg og andre med ReD Associates

Maria Terry med My Favourite Things

Tobias Aaby Dam og Trygve Aaby Dam med Volt

Christer med Il Buco

Søren Houen Schmidt med Rekommanderet

Johan Bülow med Lakrids

Ronni Tino Pedersen med Untold

Og det er bare lige de første top-of-mind.

Arbejdede jeg i Erhvervsstyrelsen ville jeg prøve at undersøge: hvad er det der sker på Bornholm? Og er det bare en ene svale, eller er der tale om et mønster her? Og kan andre øer noget af det samme? Det burde ikke tage for mange timer at undersøge det og sammenligne med en anden klassisk kommune, fx Næstved. Måske er der noget at lære?

Da jeg tilfældigt talte med den person her i aften om Bornholm, havde hun boet på Bornholm i 3 år fra da hun var 14-16 år. Hun var vokset op på Frederiksberg. Vi havde gået på samme skole og jeg havde ikke mødt hende siden dengang. Jeg kunne ikke lade være med at spørge hende: Havde du været anderledes hvis ikke du havde boet de 3 år på Bornholm? JA! Svarede hun. Jeg ville ikke have været så sympatisk.

Selv nu når jeg sidder og skriver det, begynder jeg at grine. Det er da utroligt.

(Hun sagde også at man bliver mindre dømmende af at bo på Bornholm. Hendes forklaring: man bor på en Ø og man bliver NØDT til at indordne sig og respektere folks særheder og kuriositeter – for ikke at sige folks almindelige vanvid).

Selvfølgelig kan der være tale om et klassisk bias. Netop fordi det er en ø, kan det være lettere at lægge mærke til at det er bornholmere, der starter virksomheder op. Der kan proportionelt komme ligeså mange iværksættere fra Hillerød Kommune eller Næstved. Det ved jeg virkelig intet om (her kommer sådan nogle som folk fra Erhvervsstyrelsen ind i billedet).

Men sjældent hører man iværksættere sige: Jeg kommer fra NÆSTVED og den virksomhed jeg har dannet er bygget på kvaliteter fra NÆSTVED. Det er sådan et rigtigt NÆSTVED produkt.

Det gør bornholmere om deres hjemegn.

For at skære pointen ud i pap:

Man kan overskue sit samfund. Derfor er man ikke bange for at lave det om. Derfor er det helt naturligt at forbedre det. Eller prøve at forbedre det. Måske burde flere turde at prøve at overskue deres samfund? For så at kaste sig ud i at lave det om?

Man kan jo kun blive dømt som lige så vanvittig som alle de andre der kommer fra det sted som du opfatter som DIN ø.

- - -

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly