Da Dee Hock skulle lave organisationen bag VISA-kortet tilbage i 70erne, var et af hans mange indsigter, at vi lever i en moderne tid, hvor flere og ved mere og mere om mindre og mindre. Det blev klogt anvendt i måden VISA-organisationen fungerer på den dag i dag.
Og maximmet gælder ikke kun for komplekse størrelser som pengeoverførsler, men efterhånden hver eneste ydelse som du arbejder på i det daglige.
Et eksempel fra min egen arbejdsdag:
Vi er i gang med at lave en 3 minutters marketings-animationsfilm om de økonomiske fordele ved at investere i et solcelle-anlæg. Kunden er et større energiselskab.
Jeg skal skrive voice-overen, sådan at en speaker kan forklare hvordan de økonomiske fordele kommer dig, forbrugeren/borgeren/parcelhus-ejeren, til gavn. En simpel opgave.
Eller er det?
Det viser sig, at salg af solcelle-anlæg + modtagelse af regeringens skattefradrag på investeringen, er så ny for alle i industrien, at ingen enkeltperson kan give mig det input jeg har brug for, for at skrive voice-overen og fortælle historien om de økonomiske fordele.
Og hvis ingen enkeltperson fra energibranchen kan fortælle mig det, så er det da ikke så mærkeligt, at folk derude i det ganske land – ganske almindelige danskere – ikke vil investere i et solcelle-anlæg, alene fordi ingen kan give dem et hurtigt overblik over, hvad de skal foretage sig for at investere i et solcelle-anlæg.
For at få overblikket har jeg selv måtte snakke med:
1 økonom
1 revisor
1 medarbejder i Skat
1 medarbejder i et energiselskab
Det er jo ganske omfattende og tidskrævende detektiv-arbejde. Så derfor kommer her lidt gratis borger-information til de interesserede.
Skridtene for at investere i et solcelle-anlæg (inklusiv at modtage skattefradrag, sådan at investering kan tilbagebetales på 6 et halvt (!) år, er:
1. Du investerer i et solcelle-anlæg (ofte mellem 100.000-150.000 kr.).
2. Du modtager solenergi.
3. Du sparer penge på elregningerne.
4. Du udfylder en udvidet selvangivelse hver forår (og gør tilbagebetalingstiden endnu kortere). Det sker i rubrik 112.
5. Efter 6,5 år er pengene for anlægget tilbagebetalt og du fortsætter med at spare på elregningerne.
Bum.
Pointen med det her, er ikke at få dig til at købe solcelle-anlæg, selvom det vil forbedre din økonomi og miljøet i verden. Pointen er, er der må være SÅ mange historier derude, som vi ikke får fortalt på en overskuelig og kvik måde, simpelthen fordi ingen bestræber sig på at skabe overblikket over den viden der økonomisk, miljømæssigt, energimæssigt, etc., kan forbedre vores dagligdags brug af hverdagen.
P.s.: Og se så at få investeret i de solceller på dit tag. Skattefradraget (den såkaldte 115%-regel) gælder indtil videre kun 2013 ud.