Return to site

1864

Hver mandag diskuterer vi '1864'-serien på arbejde.
Det er ikke noget der planlægges. Det er bare noget der sker over frokosten.

Ofte går meningerne i hver sin retning. Og den der elsker serien den ene uge, kan hade den den næste. Diskussionen om serien er indædt. "Hvorfor skal personerne være så karikerede?", "Hvor er det fedt, at Afghanistan er med", "Hvor er det IKKE fedt, at Afghanistan er med", osv..

Et af mine tidlige hadepunkter var portrætteringen af Monrad, faderen til vores Grundlov. Han bliver karakteriseret som en tosse; en plat og letkøbt karikatur. Selvfølgelig var han ikke så latterlig og jeg kryber tæer, når jeg forestiller mig Bornedal under optagelserne råbe til Nicolas Bro: "Nej, MERE latterlig!"

Men så går det op for mig. Før serien anede jeg ikke, at der eksisterede en der hed Monrad. Jeg havde hørt om Jefferson. Men ikke om Monrad. Jeg anede ikke, hvem der havde skrevet Grundloven.

Så mens nogle på job langsomt bygger et større afsky for serien, så sker det omvendte for mig.

Hvorfor kan jeg li' den?
Fordi den vil os noget. Bornedal vil os noget. Han har noget på hjerte, som tvinger os til at tage stilling til vores eksistens, vores begær og vores begrænsninger.

Det var jo en absolut fryd, nærmest surreelt, at se Bornedal forklare serien på TV og hælde vand ud over Anders Fogh der 10 minutter tidligere i samme program kom så tæt han kan komme på at sige, at vi, koalitionen, har fucket tingene så helt afsindigt op i vor hovmodige og etnocentriske forsøg på at indføre fred i Irak.

Det er en palette af sår som 1864 kan pille i og Bornedal synes at elske at turde at elske at gøre det. At se serien giver da også hos mig samme syge vellyst, som at pille i et sår på knæet og mærke stimuleringen, når man river det af og ser blodet pible frem.

Er der så ikke småting som er irriterende? Jo.
Men hellere have en serie der er passioneret og som tør sætte vores eksistens i verden i et lys, som tvinger os til at tage stilling til vor danske eksistens og giver os lyst til at diskutere den med vores medmennesker på vores danske arbejdspladser.

Det er sgu godt gået.

---

Se Ole Bornedal hælde vand ud over Anders Fogh her:

http://www.dr.dk/tv/se/vi-ses-hos-clement/vi-ses-hos-clement-2

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly